Proiect. Microbuze școlare cu centuri de siguranță

Data publicării:
microbuze scolare FB ponta

Autobuzele şi microbuzele de elevi ar putea fi dotate obligatoriu cu centuri de siguranţă pentru fiecare scaun în parte. Este iniţiativa unor părinţi, susţinuţi şi de un deputat care a pus totul într-un proiect de lege.

Georgiana Adămuţ, mamă: „Trăim cu sentimentul ăsta, mie nu mi se poate întâmpla, copilului meu nu i se poate întâmpla şi de fapt se poate întâmpla oricând”.

Georgiana Adămuţ ştie foarte bine care sunt chinurile prin care treci în urma unui accident rutier. Le-a trăit pe pielea ei. A fost în comă câteva luni iar apoi a făcut terapie pentru a putea merge din nou. Acum, când şi-a văzut copilul în autocar fără centură de siguranţă spune că a avut un gol în stomac.

Georgiana Adămuţ: „Îmi închipui ce înseamnă pentru un copil de patru ani să zboare printr-un autocar unde sunt şi mai multe pericole pentru că se poate lovi de scaunele de lângă, se poate lovi de alţi colegi, poate zbura prin atât de multe geamuri”.

Băieţelul Georgianei Adămuţ a mers împreună cu colegii de grădiniţă în excursie. Şi ceilalţi părinţi au fost şocaţi să afle că cei mici nu au fost asiguraţi în autocar.

Mădălina Dima, părinte: „De când am văzut ultimele fotografii din excursiile în care nu au avut centuri de siguranţă, noi nu vom mai lăsa copiii să plece în autocare sau microbuze care nu sunt prevăzute cu astfel de dispozitive de siguranţă”.

Legea este însă de partea proprietarilor de microbuze sau autobuze care nu sunt obligaţi acum să aibă montate centuri de siguranţă pentru fiecare scaun în parte.

Emil Gătej, expert în siguranţă rutieră: „Din păcate, această informaţie sau această menţiune nu apare specificată în legislaţie”.

Un deputat vrea să schimbe situaţia.

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL: „Există două tipuri de sancţiuni. Pentru proprietarii autovehiculelor - li se vor retrage plăcuţele până când fac dovada montării centurilor plus amendă, iar pentru şoferii care acceptă să conducă aceste autovehicule, puncte de amendă”.

Specialiştii în siguranţă rutieră atrag atenţia că, în cazul unui accident, riscurile la care sunt expuşi călătorii dintr-un autobuz, care nu poartă centură, sunt mult mai mari decât în cazul unui autoturism.

Legea va intra în dezbaterea Senatului la toamnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri