Proiect: Sindicate cu trei membri. Ar putea rezolva problemele angajaților?

Data publicării:
angajati birou calculatoare shutterstock_284519087
Foto: Shutterstock

De câţi oameni este nevoie în România pentru un sindicat? Trei, crede un parlamentar PSD. Deputatul vrea să reducă de cinci ori numărul minim de membri pentru înfiinţarea unei organizaţii care să lupte pentru drepturile angajaţilor dintr-o firmă. Adică şi o covrigărie ar putea avea sindicat, idee considerată însă ineficientă nu doar de patroni, ci şi de liderii marilor confederaţii.

La un salon de înfrumuseţare, de exemplu, lucrează 12 angajaţi. Le surâde ideea să îşi facă sindicat, dar managerul nu vede rostul.

Nu mă deranjează absolut deloc ideea de sindicat, este dreptul lor la liberă a asociere, dar prefer să îmi rezolv problemele cu fiecare în parte, este mult mai simplu să le rezolv individual”, spune Narcisa Petcu, manager.

Deputatul social-democrat care vrea sindicate peste tot s-a luat după legea care spune că este nevoie doar de trei oameni ca să faci un partid sau o organizaţie neguvernamentală.

Am considerat că este discriminatoriu ca în cazul asocierii în viaţa sindicală să existe un standard de cinci ori mai mare”, spune Florin Manole, deputat PSD, iniţiatorul legii.

Aşa că în orice firmă cu cel puţin trei angajaţi s-ar putea naşte un sindicat. De exemplu şi la covrigăria din colţul străzii. Patronii sunt sideraţi de ideea parlamentarului.

Gândiţi-vă că într-un judeţ ar fi sute, poate mii de sindicate organizate care nu au nicio putere şi un cuvânt de spus în dialogul social”, spune Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN.

Sindicatul poate apăra angajatul în relaţia cu firma. Oferă asistenţă juridică şi poate negocia în numele acestuia. Liderii marilor confederaţii atrag însă atenţia că o organizaţie mică nu are putere.

Ideea că faci într-o întreprindere mică un sindicat şi că asta rezolvă problema este complet fals. Dreptul de asociere, deci de aderare era problema care trebuia rezolvată şi care nu este încă rezolvată în România”, spune Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa.

Modificarea legislativă urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri