Propunere BNR prin care se sugrumă creditele de consum

Data publicării:
bursa om de afaceri economie
FOTO: Shutterstock

Banca Naţională a României este mai severă decât parlamentarii. Un deputat vrea să fixeze limite pentru dobânzile creditelor, idee cu care BNR este de acord, dar...în plus. De pildă, crede că plafonul pentru creditele de consum trebuie să fie de două ori mai mare decât cel impus în proiectul de lege. Doar aşa oamenii vor înţelege că nu pot trăi pe datorie, spun economiştii.

Numărul celor care nu mai reuşesc să îşi achite ratele la timp a ajuns la 672.000. Sunt persoane care au mai mult de un credit, aşa că numărul împrumuturilor restante este de 932.000. Aceste persoane aveau debite restante în valoare de peste 7,42 de miliarde de lei.

Plafonarea dobânzilor pentru credite ipotecare şi de consum i-ar ajuta pe cei care au probleme cu plata ratelor, crede cel care a avut ideea legii.

Daniel Zamfir, senator PNL: "Sunt peste 250.000 de procese pe care le au consumatorii cu băncile. Sunt peste 1,1 milioane de români, de familii de români în procedură de executare silită. Este demult un fenomen, ca atare se impune o astfel de lege".

Proiectul prevede că dobânda anuală efectivă nu trebuie să depăşească de două ori și jumătate dobânda cheie a Băncii Naţionale, la credite ipotecare, respectiv 18% pentru cele de consum. Ar fi o greşeală majoră, consideră BNR.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: „Proiectul de lege existent în formula actuală afectează creditarea, afectează şi formele de creditare pentru persoanele care sunt mai puţin bancabile. Studiul de oportunitate nu cred că noi trebuie să îl facem, ci iniţiatorii legii.”

Banca Naţională propune în schimb o altă formulă de calcul, care să ţină cont de dobânda anuală medie din piaţă, pentru fiecare tip de credit în parte. Pentru împrumuturile în lei, marja ar pleca de la 8,7% la imobiliare şi ar ajunge la 41% în cazul cardurilor de credit. Iar la cele în valută, costurile ar varia între 6,5% şi 17,5%.

Dobânzile pentru creditele de nevoi personale sunt cuprinse acum între 8 şi 25 la sută, iar cele la împrumuturi pentru locuinţe pleacă de la 5 la sută şi ajung la 7,25.

În cazul împrumuturilor acordate de IFN-uri, dobânzile anuale pot ajunge şi la 2.000 la sută. Aproape un milion de români au luat asemenea credite pe termen scurt, în valoare totală de peste 7 miliarde de lei.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri