Raport: Bucureștenii pierd 22 de luni de viață din cauza poluării

Data publicării:
Bucharest city centre traffic, seen from above
Foto: GettyImages

Bolile provocate de poluare omoară anual 23.000 de români, estimează o organizație non-guvernamentală. De asemenea, un raport al Curții de Conturi preciza, anul trecut, că media de viață în București este mai scăzută cu 22 de luni față de restul țării, tot din cauza poluării. Medicii atrag atenția că praful și substanțele toxice din aer sunt responsabile pentru foarte multe boli, iar cei mai vulnerabili sunt copiii.

Bucureștean: Am locuit la Beijing un an și știu ce măsuri se iau acolo. La Beijing, un șantier când pornește, este acoperit cu o plasă ca să nu se răspândească praful în aer.

Bucureștean: Încerc să reduc eu poluarea, să folosesc transportul în comun astfel încât să nu mai poluez prin transportul meu de acasă la serviciu și să reciclez mult mai mult.

Simona Carniciu, medic de familie: „Din păcate copiii sunt cei mai afectați de poluare. În primul rând, ne gândim la creșterea numărului de alergii, sunt incriminați factori poluanți și cu creșterea numărului de cazuri de ADHD și autism. La copii trebuie să ne gandim că în ultima vreme a crescut foarte mult incidența și de diabet de tip 1.”

Adulții pot dezvolta cancere, boli cronice sau diabet de tip 2 și 1. Un studiu realizat anul trecut în Italia corelează nivelul de poluare cu infertilitatea la femei. 1.300 de paciente împărțite în 4 grupuri expuse la niveluri de poluare diferite arată că un grad mare de poluare duce la infertilitate.

Și mai îngrijorător este că gradul din studiu este la jumătatea celui măsurat în aerul din București.

Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie: „Au observat că numărul de paciente cu rezerva ovariană scazută este de 2-3 ori mai mare în zonele poluate.”

Într-un singur an, la nivelul Uniunii Europene, România a avut cele mai multe proceduri de infrigement deschise de Comisia Europeană din cauza poluării. Asociațiile de mediu vorbesc despre una dintre sursele ei: deșeurile.

Ionuț Iordachescu, fondator Let's do it Romania: „Cele mai mari probleme le avem în zonele turistice, zonele de pe marginea drumurilor, se obișnuiește să se arunce din mașină pe drum iar în București ar fi lizierele pădurilor, zonele în care se duc bucureștenii la grătare.”

În ultimii 10 ani, asociația de mediu a strâns din toată țara 27.000 de tone de deșeuri. Doar anul trecut, o sută de mii de voluntar au adunat 125.000 de saci de gunoaie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri