Reportaj BBC | Sute de românce, traficate de proxeneţi

Data publicării:
poza

Sute de femei din România cad victime traficanţilor de persoane şi sunt obligate să se prostitueze în diverse ţări din Europa. Reporterii BBC au pornit pe urmele acestor reţele şi au stat de vorbă cu mai multe tinere, care au reuşit să scape din mâinile traficanţilor, dar şi cu un proxenet condamnat la închisoare.

Mihaela a fost racolată dintr-un sat sărac din România pe când avea doar 16 ani. Cu promisiunea unei vieţi mai bune în străinătate, femeia a picat în plasa unei reţele de prostituţie, care a dus-o în Ungaria şi Elveţia.

M-am dus la graniţă cu pistolul la cap şi mi-au zis să le dau buletinul şi să zâmbesc. Apoi dimineaţa şi după-masa 15 (n.red: clienţi), iar seara până dimineaţa alţi 20, a povestit tânăra.

Mihaela a rămas gravidă şi a reuşit să fugă. Acum stă cu fetiţa ei de doi ani într-un centru pentru femei abuzate. Potrivit BBC, din satul Mihaelei în fiecare lună este racolată cel puţin o fată.

Un alt caz, o altă victimă: Oana, obligată să se prostitueze în Germania.

Mai târziu realizezi unde ai ajuns şi îţi dai seama că nu te ajută cu nimic, a spus femeia.

Tânăra a fugit din bordelul unde era ţinută captivă şi încearcă să ducă acum o viaţă normală.

Nu mă mai prostituez şi m-am căsătorit acum doi ani. Împărtăşesc experienţa mea şi le spun fetelor să nu aibă încredere în oricine aşa uşor, a spus Oana.

Jurnaliştii de la BBC au vorbit şi cu un proxenet român, condamnat pentru că a traficat 15 femei în Italia.

Discuție reporter BBC-proxenet

Proxenet: Mă numesc Preda Valentin şi sunt la închisoare pentru trafic de persoane şi execut pedeapsa de cinci ani. Nu ştiu dacă este o formă de explotare că atunci când cazi de comun acord cu o fată nu cred că mai e explotare.

Reporter BBC: Dar cum te-ai simţi dacă sora sau fiica ta ar fi traficate?

Proxenet: Nu te gândeşti că ar putea fi fiica cuiva. Te gândeşti doar că trebuie să faci bani.

Repoter BBC: Ai face-o din nou?

Proxenet: Da!

Potrivit BBC, România rămâne una dintre ţările cu cele mai multe victime ale traficului de persoane: între 10.000 şi 13.000 de tinere cad victime traficanţilor doar în Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri