REPORTAJ. Cea mai bună cercetătoare din lume lucrează la Râmnicu Vâlcea

Data publicării:
cercetare

Este o zi obişnuită în laboratoarele din Râmnicu Vâlcea. Cu o voce caldă, dar sigură, Elena David îşi coordonează colegii după un program bine stabilit. Pasiunea şi perseverenţa i-a adus în 2012 la Geneva şi în 2014 la Bruxelles titlul de "cea mai bună cercetătoare din lume". Ultimul brevet de invenţie l-a obţinut pentru modalitatea de recuperare a polimerului ce intră în componenţa sticlei securizate. În spatele fiecărui premiu stau, însă, multă muncă de laborator şi cunoştinţe temeinice. Colegii Elenei spun că este o mândrie să lucreze alături de ea.

Vasile Stanciu - director stiintific: „Este pasionată, este o persoană dedicată şi acest lucru se observă foarte bine prin rezultatele obţinute, cercetător ştiinţific gradul unu, nivelul cel mai ridicat în activitatea ştiinţifică pentru un cercetător."

Adrian Armeanu - inginer mecanic: „În primul rând este foarte puternică. Are o capacitate de muncă foarte foarte dezvoltată. Pe mine m-a ajutat foarte mult în primul rând să mă dezvolt personal."

Totul a pornit de la o notă mică primită la ora de chimie în şcoala generală. Atunci s-a ambiţionat să înveţe şi nu s-a mai putut despărţi de manualul de chimie. Până acum a câştigat peste 50 de medalii şi premii speciale la saloane de inventică din toată lumea. Ofertele din străinătate au venit în număr mare imediat după revoluţie, dar le-a refuzat pe toate. Nu se poate despărţi de ţara în care s-a născut.

Elena David – cercetător: „În viaţă nu totdeauna numai banul contează. Performanţa poate fi cunoscută în afară chiar dacă e făcută în România. Dacă ştii să o expui şi să o susţii. Recunoaşterea vine, mai puţin partea materială. Poate că mult mai uşor s-ar fi rezolvat multe probleme. Aşa am gândit atunci. (Regretaţi?) Nu, nu regret."

A reuşit să obţină un gaz sintetic din prelucrarea deşeurilor menajere şi hidrogen din deşeuri industriale. Pentru ambele deţine brevete de invenţie şi deja mai mulţi oameni de afaceri vor să-i pună ideile în aplicare. Secretul ei stă în modul în care vede lumea.

Elena David – cercetător: „Orice lucru mare porneşte de la lucruri simple, foarte mărunte, pe care poate nu le bagi în seamă dar de fapt sunt cheia marilor realizări."

Elena David este membru al juriului la salonul internaţional de inventică de la Bruxelles şi membru al academiei mondiale de materiale şi procesări tehnologice. Spune că nu e uşor să fii cercetător în România pentru că lipsa fondurilor opreşte aproape orice proiect la stadiul de idee. A primit de la statul român doar câteva burse pentru că a publicat lucrări în reviste internaţionale de mare prestigiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri