Reportaj Digi24. Se mai găsește Eurespal, medicamentul care poate provoca aritmii, în farmacii?

Data publicării:
eurespal

Eurespalul, medicamentul împotriva tusei, recomandat inclusiv copiilor, nu se mai vinde în farmaciile din România. Decizia retragerii de pe raft a fost luată chiar de producătorul francez, iar anunţul a venit din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Mai multe studii au demonstrat că substanţa activă din acest medicament poate provoca probleme cardiace.

-  Eurespal?

- Pastile?

- Sau ce poate să mai fie?

- Sirop.

- Şi aveţi? Pentru că nu-l mai găsesc niciunde.

-  S-a retras.

-  De cât timp?

- De o săptămână. Nu se mai găseşte.

Alt oraş, acelaşi produs lipsă. Şi la Timișoara, angajaţii pun la dispoziția clienţilor un alt medicament, de la altă firmă, dar cu acelaşi conţinut nociv.

- Nu mai este Eurespal?

- Nu îl găsesc pe piață momentan.

- Aceeași substanță, altă fabrică, alt producător.

- L-a scos de pe piață?

- Nu îl aduc.

Oamenii care au folosit pastilele şi siropul împotriva tusei speră acum să nu aibă de suferit.

„Am dat și la cea mică și la cea mare și am aflat și eu vestea. Sperăm să nu avem urmări. Fiind copii, oricum sunt energici, au tot felul de stări, acum nu poți ştii că e de la acela sau nu”, spune o femeie.

Odată cu retragerea pastilelor şi a siropului care calmau tusea, bolnavii vor fi puşi din nou pe drumuri.

Pacienţilor le spunem adevărul, adică este blocat medicamentul şi nu se mai poate comercializa şi îi îndrumăm la medic”, spune Alina Nica, farmacist şef.

Medicamentul era până acum foarte des recomandat pentru tratamentul copiilor, spun farmaciştii. Acum, medicii de familie se văd nevoiţi să prescrie alte siropuri expectorante.

Noi le-am pus deoparte, am retras tot ce este pe stoc şi aşteptăm să vină din partea depozitului o notificare de returnare”, spune Oana Oancea, farmacist.

Sunt câteva condiţii în care pastilele ajung să fie retrase de la comercializare, spun medicii.

Dacă se constata la mult timp după ce au în uz a unor efecte secundare care au avut incidenţă mare în populaţie. Deci au fost multe cazuri unde s-au înregistrat multe reacţii adverse sau dacă există produse de fabricaţia lotului respectiv”, spune Sandra Alexiu, Societatea Medicilor de familie.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului spun că problema substanţei nocive, activă şi în Eurespal, a intrat deja în atenţia oficialilor internaţionali.

În această săptămâna are loc, la sediul Agenţiei Europene a Medicamentului reuniunea comitetului de profil. Şi pe agenda de lucru se află şi problema de siguranţă a fenspiridinei, care e substanța activă din acest medicament”, spune Anca Crupariu, Agenţia Naţională a Medicamentului.

Autorităţile susţin că fenspirida, substanța activă din compoziția Eurespal, poate provoaca tulburări ale ritmului cardiac, dar are și alte efecte adverse precum: tulburări ale sistemului nervos, vărsături și afecțiuni cutanate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri