Român din Franța, despre proteste: „În România e altă poveste; Aici oamenii sunt ascultați”

Data publicării:
franta protest veste galbene

Un român stabilit la Paris, Alexandru Ojică, a povestit la Digi24 că francezii pe care îi cunoaște, colegii lui de serviciu, prietenii, nu participă la protestele violente de sâmbătă de la Paris, chiar dacă au propriile nemulțumiri. Pe de altă parte, situația nu se poate compara cu cea din România pur și simplu pentru că atitudinea autorităților e cu totul alta.

„În România este o altă poveste, pentru că protestul diasporei venite în vară a fost interpretat într-o altă manieră, într-o altă cheie. Aici, oamenii sunt acultați. Aseară, prim-ministrul a primit în audiență mai multe delegații pentru a găsi o soluție, toată săptămâna au fost făcute îndemnuri de a se delimita de extrema-stângă sau de extrema-dreaptă, care încearcă totuși să profite de această situație, deci, vedeți că extremele își găsesc totuși un numitor comun în ceea ce privește politica și setea de putere, dar revenind la ce m-ați întrebat, da, sunt mulțumit de nivelul meu de trai din Paris, dar repet, este ușor diferit de un oraș cu o populație medie din Franța”, a explicat Alexandru Ojică la Digi24. El a precizat că a venit la studii în Franța și a rămas să lucreze în continuare aici.

El a confirmat că violențele din Paris se desfășoară într-o arie limitată și că sunt zone din Paris unde activitatea decurge normal pentru o zi de sâmbătă. De această dată, măsurile de precauție au fost luate din timp și impresia de amploare a protestelor este dată mai curând de ceea ce s-a petrecut în weekendurile trecute. Rețelele de socializare au avut rolul lor în toate aceste evenimente. „Măsurile de precauție de pe Champs-Elysee le consider ca fiind un mijloc de apărare a simbolurilor Republicii Franceze”, a punctat Alexandru Ojică. „Colegii mei de la birou nu merg la proteste, prietenii mei francezi pe care îi cunosc sunt nemulțumiți de politicile duse de președintele Macron”, căruia îi reproșează că a pierdut contactul cu realitatea celor care locuiesc în provincie, care duc greul Franței, dar o duc mai prost decât cei care locuiesc în Paris, a explicat românul. 

Întrebat cum îi afectează pe românii din Franța, Alexandru Ojică a spus că depinde de fiecare caz în parte, pentru că pe români îi găsim muncind în toate compartimentele economice ale societății franceze. „Personal, mă afectează că în acest weekend îmi planificasem să merg la muzeu și le-au închis pe cele din zona Champs-Elysee”, a spus românul stabilit de trei ani în Franța.

Cei care au rămas să protesteze la Paris sunt cei foarte radicali, iar dintre aceștia mulți au fost atrași cumva de către ceea ce francezii numesc „spărgători”, oameni care au venit practic nu să manifesteze, ci să se bată cu poliția, a explicat la Digi24 și Marcela Feraru, jurnalistă română stabilită în Franța:

Adevărul despre protestatarii violenți de la Paris, relatat de o jurnalistă română

Citiți și:  Proteste violente la Paris. Român stabilit în Franța: Nu mai e nicio mașină pe șosea, intrările în bloc sunt baricadate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri