România primește bani pentru săraci de la UE. Fondurile nu ajung la ei

Data publicării:
romania

500 de milioane de euro a primit România de la Uniunea Europeană pentru combaterea sărăciei. Programul care a durat nouă ani s-a transformat în câteva dosare penale şi nu a avut succes, în condiţiile în care rata sărăciei a crescut cu două procente. Cine s-a îmbogăţit, aflaţi marți, de la ora 21:00, la „România furată”.

România este pe locul doi în Uniunea Europeană ca nivel de sărăcie. Mai săraci decât noi sunt doar bulgarii. Ultimul raport al Institutului Naţional de Statistica - INS - spune ca unul din patru români e afectat direct de saracie.

Mihnea Preotesi, sociolog: Dacă e să calculăm la o familie cu doi copii, doi adulţi şi doi copii, ar însemna în jur de 1.800 de lei, pentru o familie de patru persoane. Înseamnă că un sfert din populaţie trăieşte cu mai puţin de atât.

Familiile sărace din România sunt cele în care fiecare membru e nevoit să trăiască cu mai puţin de 15 lei pe zi, bani pentru mâncare, haine şi plata facturilor.

Ilie Doru Marin, asistat social din Slatina: Am o pensie de 272 de lei. Cu ce naiba să trăieşti? 9 lei pe zi...

Ilie Doru Marin este un pensionar pe caz de boală din Slatina. Trăieşte din mila vecinilor şi a ajutorului pe care i-l mai dă primăria periodic.

Institutul Naţional de Statistică afirmă că alte opt milioane de români au risc de sărăcie sau excluziune socială. Acestea sunt persoanele care trăiesc chibzuit, de la o leafă la alta, fac faţă cu greu plăţilor facturilor, nu-şi permit haine noi şi nu rezista la cheltuieli neprevăzute, ca o îmbolnăvire sau o înmormântare.

Mihnea Preotesi, sociolog: De la doi copii încolo, deja rata sărăciei creşte exponenţial. Riscul de sărăcie pentru familiile cu trei copii, şi peste, este de 69%.

Pe fondul sărăciei din România, în 2008, Uniunea Europeană a decis acordarea de ajutoare pentru a atinge nivelul de trai al celorlate ţări membre. În ultimii nouă ani, Guvernul României a primit peste jumătate de miliard de euro, fonduri nerambursabile, bani destinaţi exclusiv ajutorării românilor săraci. La cine au ajuns banii pentru săraci, aflați marţi seară, de la 21:00. într-un nou episod „România furată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri