Românii care au afaceri de succes în Viena

Data publicării:
viena generic

Au plecat din România şi au reuşit să dezvolte afaceri prospere, într-unul dintre cele mai scumpe oraşe din Europa. Vorbim de mai mulţi români stabiliţi în Viena, care au deschis restaurante şi magazine, unde vând produse cu specific românesc. Aflaţi trei astfel de poveşti de succes din materialul video ataşat.

În Viena locuiesc peste 1,8 milioane de oameni. 1,5% din ei sunt români. Numai în perioada 2006 – 2015, în capitala fostului Imperiu habsburgic s-au mutat aproape 17.500 de români”, relatează Cristina Sbîrn.

Elena Iovan este unul dintre ei. A dat Timişoara pe Viena în urmă cu aproape trei ani, chiar dacă nu ştia niciun cuvânt în germană.

A fost o decizie pe care am luat-o gândindu-ne ani şi ani dacă are rost să rămânem în România sau nu. Soţul şi-a găsit un loc de muncă aici. El a venit primul. A testat piaţa şi după câteva luni am venit şi eu cu fiica mea. Ca nivel de trai, este mult peste aşteptările noastre, pentru că veniturile sunt foarte bune comparativ cu România”, spune Elena Iovan.

1.800 de euro este salariul mediu în Austria. În România abia dacă sare de 500 de euro. De aproape un an, cei doi soţi au în capitala Austriei propria afacere. Au investit zeci de mii de euro într-un magazin cu produse româneşti, inclusiv obiecte de artizanat. Nu îi trec pragul doar români, ci şi mulţi austrieci.

În magazinul lor şi-au făcut loc şi produse puţin cunoscute în ţară.

Vrem să aducem nişte vinuri care sunt făcute în Dobrogea. Sunt nişte podgorii relativ micuţe, nu sunt aşa cunoscute, dar vinurile sunt foarte bune”, spune Elena Iovan.

Deşi au păstrat apartamentul din Timişoara, România nu mai este ţara în care vor să trăiască.

Ca şi mamă, ai nevoie de o siguranţă a sănătăţii familiei. Mergeam să-i fac analize fiicei mele şi întotdeauna mă loveam de problema: păi nu avem fonduri”, spune Elena Iovan.

În centrul Vienei şi-a făcut loc o altă afacere cu gust românesc. Elena şi Lucian şi-au deschis recent un restaurant în care se găteşte ca în Bucovina. Mai au unul cu specific austriac, cumpărat în urmă cu şase ani. A fost restaurantul în care au spălat vase, atunci când au ajuns prima oară în Viena. Acum au zece angajaţi.

Ăsta este nou. Vrem să aducem pe piaţă un pic cultura noastră românească, pe lângă mâncare să le arătăm de unde venim, din Bucovina, cu tradiţie cu tot”, spune Elena Ursaciuc, proprietara unui restaurant românesc din Viena.

La bucătărie am găsit-o pe Lili. Şi ea a plecat din ţară deja de doi ani.

Prima jumătate de an a fost mai greu până mi-am adus familia”, spune ea.

Autorităţile austriece au răbdare până când străinii învaţă să facă afaceri în una dintre cele mai scumpe capitale europene. Doru Şerbănescu a aflat asta când a deschis poate cel mai cunoscut restaurant românesc din Viena, la începutul anilor 2000.

Din partea autorităţilor austriece nu am avut vreodată un control obraznic sau să pretindă ceva. De fiecare dată când nu a fost ceva în ordine ne-au atras atenţia în scris ne-au dat un termen de remediere a problemelor care sunt şi abia după ce nu se rezolvă primeşti o amendă”, spune Doru Şerbănescu, proprietarul unui restaurant românesc din Viena.

Este drept, însă, că taxele sunt mari. Potrivit unui studiu, în Austria o persoană munceşte 200 de zile ca să-şi poată achita impozitele. În România este vorba despre 174 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri