Românii preferă vinul roșu. Care sunt recomandările experților

Data actualizării: Data publicării:
vin pahar GettyImages-71954284
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Vinul începe să-şi facă loc pe mesele românilor, dar la noi nu există încă o cultură a vinului. De cele mai multe ori, românii îşi aleg singuri sticla de pe rafturile supermarketurilor şi nu cer sfatul unui specialist în domeniu. Experţii le recomandă să meargă la magazine specializate unde găsesc o mai mare diversitate de vinuri mai ales că piaţa viticolă românească se extinde încet, dar sigur.

Mai mult de jumătate dintre români preferă vinul roşu, aproape 30% din populaţie pe cele albe, iar pe ultimul loc sunt vinurile rose, cu un procent de puţin peste 10%. Feteasca Neagră este cel mai consumat soi românesc.

„Nu sunt un specialist în aşa ceva, dar oricum, o sticlă de vin, beau din supermarket, de acolo mă duc şi îmi iau”, spune un bărbat.

Deşi supermarketul este locul de unde românii îşi cumpără vinul, specialiştii le recomandă să meargă în vinoteci.

Magazinele specializate de vinuri au personal calificat, găsim şi crame mici şi medii care nu au, nu doresc şi nu au posibilitatea să vândă marile lanţuri de magazine şi atunci dacă vrem o diversitate, vinuri de calitate, recomandări potrivite pentru vinuri este recomandat să mergem către magazinele specializate”, afirmă Alina Iancu, reprezentant studiu.

Piaţa de vinuri din România se dezvoltă încet, dar sigur, spun experţii.

Mentalitatea consumatorului evoluează şi modurile de consum evoluează. Ceea ce mă încântă este că se dezvoltă filiere de comerţ mai tradiţionale precum magazine specializate sau baruri de vinuri chiar şi cu vânzare în detaliu a vinurilor. Încep să se orienteze spre locuri unde există un specialist, un somelier care să îi ajute în alegerea vinului”, spune Julia Scavo, somelier.

Se consumă din ce în ce mai mult vin roşu şi chiar şi sec, deşi nu este rău să consumi un vin demisec, demidulce sau chiar dulce”, spune Alina Iancu, cremeleromâne.ro .

Românii descoperă astăzi cultura vinului redescoperă vinul prin noi producători care sunt dinamici, o generaţie tânără care a întreprins mult în ultimul timp şi a înfiinţat crame noi cu potenţiali modern, dar care sunt legate şi înrădăcinate într-o tradiţie pe care o avem dintotdeauna”, afirmă Julia Scavo, somelier concultant.

Pe lângă vin, românii mai consumă bere, băuturi spirtoase sau cockteiluri. Studiul a fost făcut de CrameRomânia.ro, pe un eşantion de 2.600 de români care locuiesc la oraş.

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri