Românii renunță la sistemul centralizat de încălzire

Data publicării:
calorifer incalzire

Problemele sistemului de termoficare se văd, ca într-o oglindă, în numărul tot mai mare al debranşărilor. În prima parte a anului au renunţat la încălzirea centralizată cu aproape 80% mai mulţi români decât anul trecut. Companiile care vând centrale de apartament nu stau nici ele cu mâinile în sân: au gândit aplicaţii pentru smartphone care îţi permit să-ţi comanzi centrala de la distanţă.

În urmă cu 14 ani, aproape 2,5 milioane de apartamente din România primeau apă caldă şi căldură de la marile centrale termice. De atunci, numărul celor branşaţi a scăzut proporţional cu al celor care şi-au montat centrale de apartament. Producătorii de centrale pe gaz se laudă că factura la gaze este, în medie cu 26% mai scăzută decât cea dîn sistemul centralizat.

„Costul plătit de populaţie este, în medie 220. În cazul unei centrale termice în condensare, gigacaloria produsă costă aproximativ 163 de lei”, afirmă Cătălin Drăguleanu, manager local al unui producător de centrale pe gaz.

În ultimii ani zeci de mii de români au plecat din sistemul centralizat. În 2016, cifra debranşărilor ar putea fi cea mai mare din ultimii cinci ani, în condiţiile în care în primele luni au plecat cu 78% mai mulţi clienţi decât în 2015.

În acest moment 9 judeţe din ţară sunt complet debranşate de la CET-urile locale, în timp ce în Teleorman, Mureş sau Olt mai sunt doar câteva sute de oameni care se încălzesc de la sistemul centralizat. Bucureştiul are cele mai multe apartamente racordate. Constănţenii plătesc cea mai scumpă gigacalorie. În ultimii 6 ani, costul de producţie pentru agentul termic a crescut cu 113%, iar facturile consumatorilor casnici, cu 174 de procente.

În timp ce sistemele centralizate de încălzire se zbat între datorii, insolvenţe şi falimente în aproape toată ţara, companiile producătoare de centrale individuale concep aplicaţii pentru telefoanele inteligente. Cu acest decalaj de tehnologie nu este greu să ne imaginăm ce se va întâmpla cu aceste centrale în următorii ani.

Centrala este închisă, şi suntem pe drum şi vrem să o pornim ca să facem cald în casă. Şi atunci putem să o deschidem din aplicaţie. Cele mai multe debranşări s-au înregistrat, anul acesta, în Galaţi, Timiş şi Hunedoara”, spune Dan Bargan, manager aplicaţie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri