Salarii mai mari în comune decât în oraş. Cât câştigă un angajat la primărie

Data publicării:
Portofel plin cu lei
Bugetarii care lucrează la primăriile de comune câştigă mult mai bine decât colegii lor care muncesc în oraş FOTO: Shutterstock

Situaţie paradoxală printre funcţionarii publici din unele primării. Bugetarii care lucrează la primăriile de comune câştigă mult mai bine decât colegii lor care muncesc în oraş. În unele cazuri, diferenţa dintre salarii depăşeşte suma de 1.000 de lei. S-a ajuns în această situaţie după ce edilii au primit mână liberă să majoreze lefurile până la pragul maxim.

Alexandru are 29 de ani şi lucrează de aproape doi ani la primăria din Târgu Cărbuneşti. Până nu demult a fost consilier într-o primărie de comună gorjeană, iar de când s-a mutat la oraş, salariul este mai mic.

Alexandru Tudorin, angajat: „Este o situaţie ciudată pentru că la o primărie de oraş este mai multă muncă, responsabilitate faţă de comune. Aşteptările mele erau: Vin la oraş, o să am un salariu mai mare”.

Primăria are acum 134 de angajaţi. Iar pentru plata salariilor din bugetul local se scot, lunar aproape 430.000 de lei. Ca să nu blocheze investiţiile, edilul nu a majorat lefurile salariaţilor.

Dănuţ Birău - primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti: „Salariile nete pleacă de undeva de la 1.450 de lei şi ajung până la 3.100 lei, bani în mână. Am vrut să aducem un consilier principal de la o altă primărie, însă acolo diferenţa era în jurul a 1.000 de lei şi acest transfer nu s-a mai materializat”.

Nu acelaşi lucru se întâmplă la primăriile comunelor din judeţ. În Primăria Scoarţa salariul mediu ajuge la aproape 2.700 lei net.

Cu cei 31 de angajaţi, Primăria Scoarţa cheltuieşte din acest an peste un milion de lei. Asta înseamnă un salariu mediu de 2.700 de lei.

Ion Stamatoiu, primarul localităţii Scoarţa: „Aşa cum erau salariile, erau jenante în administraţia publică locală. Cred că aveam cele mai mici salarii. Şi o femeie de serviciu sau un om de pe stradă avea salariul mai mare ca un funcţionar public”.

Şi bugerii din Albeni sunt norocoşi. Aici salariul mediu net în comună epăşeşte 3.000 de lei.

Odată cu majorările salariale, cei mai mulţi primari de comune au golit substanţial bugetele locale. Aşa că acum aşteaptă o rectificare bugetară ca să poată achita lefurile angajaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri