Salvamontiști low-cost în Bran

Data publicării:
salvam

Serviciul Salvamont Bran a fost desfiinţat. Motivul? Primăria din localitate a găsit o variantă mult mai ieftină pentru a veni în ajutorul turiştilor care ajung în situaţii dificile pe traseele montane din Bucegi. E vorba despre o asociaţie compusă din mai mulţi salvamontişti, dar şi voluntari, care însă nu au şi atestate de salvare montană.

Ultima intervenţie a salvamontiştilor din Bran a fost vineri noapte, când au ajutat o familie care se rătăcise în zona Fundata.

Claudiu Loghin, reporter Digi24: Sediul Formaţiei Salvamont Bran a fost sigilat, în această dimineaţă. Sigiliile poartă ştampila Poliţiei Locale şi au fost aplicate peste tot: pe uşi şi pe geamurile refugiului.

Sorin Măluşelu, şef Formaţia Salvamont Bran: „A venit Poliţia Locală, domnul avocat, încă două persoane, nu ştiu în ce calitate erau, să ne inventarieze bunurile din cabană. Bunuri care sunt absolut toate ale noastre”.

Funcţionarea Salvamont Bran era finanţată de trei localităţi. 60 la sută din buget era asigurat de primăria Bran, în timp ce Fundata şi Moieciu contribuiau cu câte 20 la sută. Doar că primăria din Bran a renunţat la serviciile salvatorilor, pentru că a găsit o variantă mai ieftină.

Călin Funaru, avocatul primăriei Bran: „Pentru anul 2017, fosta formaţie de Salvamont a propus un buget de 4,5 miliarde. Noi am încheiat acum, cu noua asociaţie, pe un buget de 80.000. Apoi, scuzaţi-mă, este de cinci ori mai puţin”.

Asociaţia despre care vorbeşte avocatul primăriei Bran e formată din foşti angajaţi Salvamont şi voluntari. Un singur membru are însă atestatul de salvare montantă.

Primăria din Moieciu ia în calcul să asigure de acum încolo 80% la bugetul Salvamont, care e acelaşi de opt ani.

Dănuţ Darie, viceprimar Moieciu: „Noi avem şedinţă de Consiliu Local poimâine, în care o să punem în discuţie şi această problemă, a formaţiei Salvamont”.

Numai în acest an, salvamontiştii din Bran au avut aproape 40 de intervenţii la urgenţe majore pe munte.

Avocatul Poporului s-a autosesizat în acest caz şi a informat şi prefectura Braşov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri