Sărăcia învinsă de ambiție | Copii de nota 10

Data actualizării: Data publicării:
elevi bun

Condiţiile modeste de acasă nu sunt o scuză să nu înveţi. O spune o tânără din Vaslui, care în adolescenţă a abandonat şcoala, pentru că mama nu avea bani. A reuşit, în cele din urmă, să ia Bacalaureatul şi să intre printre primii la Medicină. Alt exemplu demn de admiraţie vine din Baia de Aramă. Un băiat a învăţat printre oile pe care le păzea pe câmp, nu a primit niciodată meditaţii, iar acum este cel care a obţinut cea mai mare medie de admitere la Academia Forţelor Aeriene din Braşov.

Flavius a luptat pentru visul de a pleca din micul sat unde trăieşte şi a reuşit. Fără ajutor, fără meditaţii plătite de părinţi. A intrat cu 9,59 la Colegiul Militar din Alba Iulia, pe care l-a absolvit cu 9,91.

Flavius Toargă, admis la Academia Forţelor Aeriene: Posibilităţi prea mari nu aveam. Tocmai de aceea mi-am dorit să plec spre un oraş mai mare, mai dezvoltat ca să am mai multe şanse de a progresa şi de a evolua în carieră.

Maria Toargă, mama lui Flavius: Nu l-a forţat nimeni cu cartea, cu scris, cu absolut nimic. A mers bine. Mergeam la şedinţe la şcoală şi profesorii ne spuneau că e foarte bun.

Dorinţa lui cea mai mare este însă să devină cel mai bun controlor de trafic aerian. Şi are toate şansele. A intrat primul la Academia Forţelor Aeriene cu 9,99.

Flavius Toargă, admis la Academia Forţelor Aeriene: Am rămas impresionat de ce au ei de lucru. De ce trebuie să facă, cum să comunice cu pilotul, să-i dea coordonate.

Un alt exemplu demn de toată lauda vine din Moldova. Luminiţa este studentă la Medicină. O banalitate ar spune mulți, dacă nu i-ar cunoaşte povestea. După ce a terminat clasa a șasea a abandonat școala timp de trei ani din cauza sărăciei.

Luminița Apostol, studentă: Nu m-am obișnuit încă cu ideea că sunt admisă: E prea frumos și e de necrezut, de la un nivel la care eram să ajung aici. Toți dacă vor să muncească ajung unde își doresc.

Preotul din sat a fost cel care a ajutat-o să termine gimnaziul.

Mihai Paraschiv, preot: Am văzut-o că este aplicată studiului. Nu poți să motivezi pe nimeni niciodată dacă nu vrea să asculte de motivațiile pe care i le dai.

Luminița s-a înscris la un liceu cu frecvență redusă din Vaslui, pe care l-a terminat acum doi ani. A picat Bacalaureatul prima dată. L-a promovat în sesiunea următoare, apoi s-a pregătit singură să dea la medicină. Nu a intrat. Însă un profesor din Iași a aflat de visul ei de a deveni medic și a hotărât să o ajute.

Monica Luminița Cozmei, profesor: Pentru un copil care nu a făcut pregătire la zi este un mare efort. Dar am admirat-o, am spus să-i dăm o șansă.

Mircea Nedea, profesor: Meritul este al ei pentru că nu s-a pierdut. Un copil foarte retras, foarte serios, conștiincios.

Soții Nedea împreună cu alți 5 profesori din Iași au pregătit pentru admiterea de anul acesta la medicină 11 elevi. Nouă dintre ei au reușit să devină studenţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri