Sărbători cu frig în apartamente

Data publicării:
gigacalorie caldura calorifer scumpiri sursa foto digi24

În prag de Crăciun, mii de orădeni tremură de frig în propriile apartamente. Din cauza unei avarii la una dintre magistralele oraşului, trei cartiere şi comuna Sînmartin au rămas fără încălzire şi apă caldă. Muncitorii de la Termoficare lucrează, de mai bine de două zile, ca să repare vechile conducte.

„Aici e caloriferul rece, aici e reşoul cu care consumăm curent, o mie de waţi”, spune unul dintre cei rămaşi fără căldură.

În apartamente nu sunt mai mult de 16 grade. De miercuri, de când s-a produs avaria, Ladislau Vaina încearcă prin orice metodă să desmorţească atmosfera: „Şi mai dăm din când în când drumul la gaz şi de acolo ne mai încălzim.”

Reţelele vechi au fost afectate de rugină şi coroziune, spun specialiştii companiei de termoficare, care au observat abia miercuri pierderile mari din sistem. De atunci, muncitorii lucrează în schimburi să rezolve problema.

Dan Creţu, directorul comercial al Termoficare Oradea: „Sunt afectate şapte puncte termice şi undeva la o mie de apartamente. Sperăm să remediem această avarie, iar până mâine (sâmbătă – n.r.), în jurul prânzului, asigurăm toată populaţia că vom relua furnizarea în toate zonelor oraşului.”

Autorităţile au înlocuit o parte din reţelele vechi de apă. Mai au însă de lucru. Proiectul se ridică la peste 33 de milioane de euro, bani europeni.

Şi în Constanţa, un bloc cu 24 de apartamente şi garsoniere a fost lăsat fără căldură în prag de sărbători. Aici sunt de vină restanţele mari ale locatarilor: 38.000 de lei către RADET.

Oana Manoilă, reporter Digi24: „În acest apartament nu poţi să stai fără geacă pe tine. Caloriferele sunt reci gheaţă de aproape o săptămână iar termometrul indică doar 10 grade Celsius.”

Stela Pop locuieşte în bloc din 2009. De 2 ani nu a mai plătit factura la căldură. A acumulat restanţe de 1.800 de lei.

Stela Pop: „Eu sunt bolnavă, cu bronşită asmatiformă, cu multe şi nu am de unde să mă duc să iau.”

Liviu Popa, director RADET Constanța: „În situația în care nu vor înțelege să își achite parte din facturi, să-și eșaloneze restul datoriei, 8 asociații vor rămâne fără căldură în perioada Anului Nou.”

În total, RADET Constanţa are de recuperat de la rău platnici peste jumătate de milion de lei.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri