Sărbători la poarta lui Dumnezeu

Data actualizării: Data publicării:
manastirea sihastria putnei

Ne urăm unii altora, în aceste vremuri, Crăciun liniştit. Cine vrea să aibă parte cu adevărat de aşa ceva, merge la mănăstirile din Bucovina. Şi va găsi nu doar liniştea, ci şi călugării care deschid poarta oricui doreşte să le treagă pragul. Pentru că mesajul lui Dumnezeu nu se transmite în izolare. „Ca să-l salvezi pe om din mocirlă, trebuie să te bagi acolo după el”, explică stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei.

În curtea Mănăstirii Putna ţăcănitul toacei îi cheamă la rugăciune pe călugări, în altarul cufundat în întuneric, unde pâlpâie molcom o lumânare, în miros de mir şi de tămâie. E momentul din zi în care tăcerea dintre zidurile înalte de piatră este spartă, pentru a vesti apropierea uneia dintre cele mai mari sărbători creştine: Naşterea Domnului.

Părintele Dosoftei, protosinghel la Mănăstirea Putna: „Contează ce este în inima omului. Dacă de Crăciun sufletul îl caută pe Hristos atunci, câte daruri va face, câte daruri va primi nu va fi fundamental. Esența Crăciunului este că Dumnezeu se face om, pentru ca omul să devină Dumnezeu.”

Putna, prima şi cea mai de seamă ctitorie a lui Ştefan cel Mare, este destinaţia celor care vor să înţeleagă sensul religios al sărbătorii Naşterii.

Părintele Dosoftei, protosinghel la Mănăstirea Putna: „Un om care-l caută pe Hristos deja l-a găsit într-o anumită măsură.”

Părintele Dosoftei este mereu gata să-i întâmpine pe cei ce trec pragul impunătorului lăcaş de cult, a cărui temelie a fost pusă acum 5 secole, în ţinutul Bucovinei.

Părintele Dosoftei, protosinghel Mănăstirea Putna: „Fiecare mănăstire are datoria de a primi pelerini, care mai ales în perioada de mari praznice sosesc. Şi ei vin cu multă evlavie, cu multă credinţă şi atunci şi noi monahii trebuie să ne pregătim pentru a-i întâmpina.”

Tot în Nordul Bucovinei, aproape de graniţa cu Ucraina, la 4 kilometri distanţă de Putna, se află mănăstirea Sihăstria Putnei.

Părintele Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei: „Aici, în zona aceasta muntoasă, locuiau sihaştrii care se spovedeau la Sf. Daniel Sihastru. Dar aici îşi petreceau viaţa de rugăciune, de nevoinţă, tocmai de aceea este și numit locul acesta Sihăstria Putnei.”

Cei 50 de monahi nu mai contenesc cu pregătirile. Se face curăţenie nu doar în suflete ci şi în chilii, în curtea şi în interiorul mănăstirii. De Crăciun, călugării nu vor să le dea doar poveţe celor care vin la mănăstire. Vor întinde masă mare, pentru toţi cei care le trec pragul. Doar împărţind ce au în cămară cu pelerinii, preoţii spun că simt bucuria Crăciunului completă. Aşa că, între rugăciuni, dau o fugă la bucătărie să ajute la pregătitul celor 2.000. Meniul este bogat, iar mâncarea la mănăstire se face pe plită, la foc mocnit de lemne.

Părintele Chiril, bucătar: „Atunci când se face cantitate mai mare, atunci este mai gustoasă și mult mai bună. Specific la mănăstire, peștele predomină cel mai mult. Chifteluțe din pește, răcituri din pește, pește la grătar. La salata boeuf, la fel, se pune pește, ciorbă de pește, din perișoare de pește.”

Părintele Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei: „Am înțeles mai bine că pentru a-l ajuta pe om trebuie să te apropii de om. Părintele Arsenie Papacioc spunea un cuvânt foarte frumos: ca să-l salvezi pe om din adâncuri, din mocirlă, din noroi, trebuie să te bagi acolo după el. Noi nu trebuie să fugim de oameni, chiar dacă ne-am retras aici, la mănăstire. Trebuie să stăm înaintea oamenilor, atât cât putem și noi.”

Călugării de la Sihăstria Putnei nu sunt vestiţi doar pentru harul lor, pentru bunătatea sau iscusinţa lor în bucătărie. Atmosfera de sărbătoare la mănăstire nu e completă fără colindele care îi aduc pe oameni un pic mai aproape de Dumnezeu.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri