Localitatea în care toate femeile sunt însărcinate

Data actualizării: Data publicării:
The UK Faces Budget Day As It Attempts to Recover From The Economic Crisis
LIVERPOOL, UNITED KINGDOM - MARCH 23: A group of mothers feed their children in Sefton Park, on the day that Britain's Chancellor George Osbourne delivers his annual budget on March 23, 2011 in Liverpool, United Kingdom. The Chancellor will implement further measures to tackle the United Kingdom's deficit when he presents the budget to Parliament. The UK Consumer Prices Index (CPI) annual rate of inflation has risen to 4.4%, the highest since October 2008, increasing pressure on the Bank of England to raise interest rates and slow inflation. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Un raport european arată că în România vorbim despre un fenomen social atunci când vine vorba despre sarcinile la minore. Media de vârstă la care femeile din ţara noastră rămân însărcinate este de 26 de ani, în timp ce media europeană este de 29 de ani. La noi, cifra este trasă în jos de numărul în creştere al minorelor care rămân însărcinate. De exemplu, într-un sat din judeţul Iaşi, toate femeile între 13 şi 45 de ani au rămas gravide în același an.

Maria Anghel era elevă la liceul din comuna Crucea, din judeţul Iaşi, când a rămas însărcinată. La 17 ani a născut primul copil.

„Doi copii. Ne descurcăm bine. Nu a fost greu pentru că m-au ajutat părinții, m-a ajutat sora mea. Până am născut am mers la școală”, a spus tânăra.

Maria nu este singura tânără care a devenit mamă înainte de a fi majoră. În 2015, în România 676 de tinere cu vârsta sub 15 ani au născut şi aproape 19.000 de tinere cu vârsta între 15 şi 19 ani au născut, a atras atenția activista feministă și directoarea Centrului Filia, Andreea Braga.

Acum în Crucea s-a întâmplat un fenomen ce părea imposibil: toate femeile au rămas gravide în acelaşi an. În localitate sunt acum atât de mulţi copii încât nu mai au loc la grădiniţa din sat.

„Noi avem în jur de 450 de copii care nu sunt cuprinși la grădiniță. Este marea problemă, a spațiului. Majoritatea copiilor de aici încep să migreze spre comuna Lungani. La noi, natalitatea este în creștere în fiecare an”, a explicat mediatorul școlar Ionuț Anghel.

Edilii spun că degeaba fac campanii de informare, tradiţia este mult mai puternică în comunitate.

Este încetățenit obiceiul să se căsătorească de la vârste fragede de la 13-14 ani, ca până la 20 de ani fiecare familie să aibă cinci, șase copii”, a spus primarul comunei, Gheorghe Pricopie.

Un raport Eurostat arată că femeile din România sunt printre cele mai tinere mame din Europa. Media de vârstă este de 26,3 ani, în timp ce media europeană este de 28,9 ani.

Cristina Florentina este din Pitești, are 26 de ani și a născut un băiețel la cea mai veche maternitate din București. Nu crede că vârsta mai dictează astăzi momentul când îți asumi rolul de mamă.

O vârstă potrivită nu cred că există niciodată. Viața te învață pe parcurs, nu cred că există un moment exact când trebuie făcut un copil”, a spus femeia.

Fie că este sau nu momentul potrivit, în sălile de nașteri ajung şi multe tinere cu complicaţii.

Cele cu vârsta mai tânără sunt transferate din provincie, fie din cauza unei afecțiuni obstreticale, sau pentru îngrijiri neonatale”, a spus medicul Gică Nicolae.

Impresia la spitalul nostru este că multe femei tinere nasc și nașterea începe să fie percepută de la o vârstă din ce în ce mai tânără”, a adăugat managerul Spitalului Filantropia.

Medicii au o explicație.

„Am putea face o comparaţie între România şi Belgia. În Belgia, mamele aveau o vârstă omogenă din mediul rural, comparativ cu cel din metropole sau marile oraşe. Diferenţa dintre rural şi urban este mult mai mică comparativ cu ţara noastră”, a spus medicul Gică Nicolae.

Specialiștii spun că introducerea educației sexuale în școli ar putea fi o soluție.

Sunt date alarmante, e nevoie de campanie de informare despre cum poţi să rămâi însărcinată şi cum te poţi proteja, dar şi introducerea educaţiei sexuale în școli”, a spus activista feministă Andreea Braga.

Acelaşi studiu arată însă că în România, rata natalităţii este mult mai mică decât în restul Europei. Ţara noastră are un spor negativ de -10,4 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri