Soluție pentru traficul din Capitală, promisă de luna viitoare

Data actualizării: Data publicării:
trafic capitala

Un miliard şi jumătate de euro anual, aceasta este suma pierderilor cauzate de traficul infernal din Capitală. Calculul a fost făcut de Regia Autonomă de Transport Bucureşti. Iar conducerea RATB, avertizează: investitorii fug de oraşele în care salariaţii întârzie la muncă din cauza blocajelor în trafic.

Maşinile care stau în trafic au devenit imaginea emblematică a Capitalei. Aşteptarea este de multe ori mult mai grea pentru călătorii din mijloacele de transport în comun.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Este ora 9 şi 5 dimineaţa, am plecat de la capăt de linie, facem un traseu de aproximativ 4 kilometri pe unul dintre bulevardele capitalei. Haideţi să vedem în cât timp”.

Bulevardul Iuliu Maniu este una dintre cele mai aglomerate artere din Capitală, deşi în subteran există o linie de metrou. Cu toate astea, lipsa parcărilor intermodale din apropierea staţiilor de metrou îi face pe şoferi să se încumete zi de zi în traficul de la suprafaţă.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Aşadar este ora 9 şi 31 de minute. Aproape jumătate de oră pentru un traseu în linie dreaptă. Socotiţi singuri dacă am ajuns repede sau nu”.

Şefii RATB cred însă că totul stă în... mentalitate.

„Nu mai trebuie să fie privit ca un loser (n.r. - să fie luat în derâdere) un cetăţean care utilizează transportul public”, spune Florin Dragomir, director de proiecte la RATB.

Tamponările din trafic, carburantul irosit sau şoferii care ajung obosiţi şi nu mai dau randament la serviciu sunt incluse la... pierderi.

De peste 1 miliard 500 de milioane de euro. Aceştia sunt bani pierduţi de la municipalitate, din banul nostru, al tuturor. Din acest punct de vedere suntem un oraş complet ineficient. Investitorii în primul rând se uită la nivelul de mobilitate pentru cetăţeni. Este vorba de deplasarea către locul de muncă”, explică Florin Dragomir.

Specialiştii spun că în Capitală blocajele din trafic sunt comparabile cu cele din metropolele cu peste 8 milioane de locuitori, iar asta se întâmplă pentru că şoferii nu au alternative eficiente la alte tipuri de transport.

„Numai investiţia din Piaţa Sudului sau cea a metroului din Drumul Taberei durează trei ani...de vreo şase”, spune consultantul Teofil Teaha.

Primăria promite că cea mai rapidă soluţie, care se va aplica de luna viitoare, sunt benzile unice pentru mijloacele de transport în comun. Mai rămâne ca şoferii să le şi respecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri