Specialiști: Dacă zona era împădurită, alunecările de la Izvoarele puteau fi prevenite

Data publicării:
alunecari 2

Alunecarea de teren de acum o săptămână de la Izvoarele, din Galați, ar fi putut fi evitată dacă zona era împădurită. E concluzia unor specialiști care au făcut cercetări acolo. Deşi autorităţile au fost anunţate, edilii spun că le este imposibil să planteze copaci pe dealul care o ia acum la vale. Terenurile de acolo sunt proprietățile oamenilor și nu au cum să îi convingă pe toți să accepte să se planteze copaci. Între timp, casele oamenilor sunt pe zi ce trece într-un pericol tot mai mare. În numai o săptămână dealul s-a deplasat mai bine de 5 metri.

Alunecarea de teren care amenință mai multe case din satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi din Galați avansează pe zi ce trece. 11 familii au fost avertizate să aibă bagajul făcut pentru că oricând pot fi evacuate.

I-am notificat să aibă cunoștinţă despre fenomenul care se întâmplă și vor fi anunțați din timp în cazul în care se impune o evacuare a lor,” spune Eugen Chiriță, purtător de cuvânt Isu Galați.

Alunecarea ar fi putut fi evitată, cred specialiștii, dacă se luau măsuri în urmă cu mai mulți ani. În 2013, o echipă de geologi, care studia cutremurele din zonă, a scris un raport în care a vorbit despre necesitatea împăduririi dealului de lângă Izvoarele.

În 2013 se propuneau nişte măsuri de ameliorare a riscului la alunecări de teren care sunt valabile acum, când acest fenomen s-a produs,” explică Ștefan Marincea, directorul general al Institutului Geologic Român.

Localnicii au continuat defrişările pentru ca pe dealurile respective existau salcâmi, vegetaţie, vie,” precizează Mihnea Costoiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării.

Înainte de 1989 dealul de la Izvoarele era plin de rânduri de viță de vie. După Revoluție, când și-au primit terenurile înapoi, viile au fost scoase sau lăsate în paragină, iar în câțiva ani terenul a rămas gol.

Autoritățile din Galați spun că au nevoie de acordul proprietarilor terenurilor dacă trebuie să împădurească zona.

Aceste recomandări transmise de specialişti sunt foarte greu de pus în practică, ne referim inclusiv la împădurire. Sunt nu mai puţin de 130 de proprietari, ori pentru a face împădurire acolo este necesar acordul tuturor,” spune Petrica Paţilea, purtător de cuvânt Prefectura Galaţi.

Alunecarea de teren de la Izvoarele a început în urmă cu o săptămână, timp în care a avansat mai bine de 5 metri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri