Sunt narcisiști și nu pot trăi fără tehnologie. Cum va arăta lumea generațiilor Z și Alfa?

Data publicării:
copii cu tablete

Au mai puţin de 20 ani, nu vor să îşi asume responsabilităţi, nu ţin cont de sfaturile aduţilor din jur, ci de ceea ce citesc în spaţiul virtual şi se plictisesc repede! Nu le place programul de opt ore și nu pun mare preț pe aspectul fizic. Ei sunt cei care în câţiva ani vor schimba complet lumea în care trăim! Vor revoluționa știința și educația. Acestea sunt concluziile sociologilor despre tinerii născuți după anul 2000.

Au înlocuit deja comerţul tradiţional cu cel online şi scrisorile cu SMS-urile, e-mailurile sau mesajele vocale. Dar adevăratele schimbări abia acum vor veni!

Copiii care se nasc astăzi nu vor mai conduce maşini. Este previziunea făcută de oamenii de ştiinţă, care susţin că tinerii până în 20 de ani vor schimba complet lumea în care trăim. Autovehicule conduse de roboţi, brăţări inteligente în locul smartphone-urilor, care vor proiecta imagini direct pe piele, sau calculatoare pe care acum le vedem doar în filmele science-fiction - sunt trei dintre zecile de transformări pe care le vor face cei pe care sociologii îi includ în generaţiile Z şi Alfa.

Tinerii născuți după anul 2000 au două trăsături esenţiale, susţin sociologii: sunt narcisişti şi nu concep să trăiască fără tehnologie. De aceea sunt numiţi „nativii digitali”.

„Îi recunoaştem uşor, că sunt încăpăţânaţi, sunt independenţi şi mânuiesc foarte bine universul digital”, spune psihologul Nicole Gheorghiu.

Iată ce spun reprezentanții acestei generații:

„Mie îmi plac gadgeturile pentru că te poţi juca, te poţi juca cu prietenii pe Skype, pe Whatsapp, dar cel mai mult îmi place să îmi bag conturi de Facebook...”

„Poţi să urmăreşti pe YouTube tot felul de emisiuni interesante...”

„Uneori, chiar sunt mai bună decât mama să descopăr lucruri pe telefon”.

„Sunt mult mai autonomi, învaţă, gândesc, se dezvoltă altfel cognitiv, reflectă altfel lucrurile, le transpun altfel în realitate şi asta îi face să fie mult mai independenţi”, explică psihologul Nicole Gheorghiu.

„Noi la 40 de ani abia ieşeam dintr-o adeolescenţă dificilă”, amintește, în schimbul, criticul Nicolae Manolescu, la cei 77 de ani ai săi.

Pe lângă narcisism, cei din generaţia digitală mai au o caracteristică aparte: se plictisesc repede! Tendinţa de a sări peste etape atât în carieră, cât şi în viaţa socială este încă un aspect care îi reprezintă.

„Au primit foarte mult pe parte materială, au achiziţionat la nivel material, doar că nu au reuşit să achiziţioneze şi la nivel emoţional. Adică să dezvolte trăirile. Să îşi analizeze trăirile. Şi asta ţine de sistemul educaţional. Cum au fost părinţii în perioada respectivă”, explică psihologul Anca Boalcă.

Nici aspectul fizic nu este important pentru cei care astăzi au mai puţin de 20 de ani!

„De ce i-ar interesa cum arată, când ei sunt în spatele unui gadget? De ce i-ar interesa cum sunt?”, arată Nicole Gheorghiu.

Când vine vorba despre pasiunile lor, istoria ocupă unul dintre ultimele locuri. Şi totuşi se documentează bine, de pe internet, atunci când sunt nevoiţi sa ia o decizie importantă. Pentru ei, mediul online este principala sursă de informare în momentul în care vor să afle ştirile sau să obţină informaţii referitoare la pasiunile şi temele lor de interes.

„Majoritatea dintre ei nu acordă niciun pic de atenţie lucrurilor care s-au întâmplat înainte de naşterea lor. Suferă de o boală pe care eu am numit-o prezenteism”, spune Nicolae Manolescu.

„La prima vedere par foarte materialişti. Adică pragamatici, ştiu foarte bine ce vor, timpul costă bani. Dar în acelaşi timp pun foarte mult accent şi pe componenta socială. Am văzut tineri care se implică din ce în ce mai mult în voluntariat. Chiar dacă procentul e mic, dar comparativ cu alte generaţii, ştiu ce este voluntariatul. Ştiu ce înseamnă să te implici în tot felul de proietcte sociale în care tu crezi foarte mult”, explică Lăcrămioara Loghin, reprezentantul uinei companii de cercetare.

Şi locurile de muncă se vor schimba esenţial, în anii următori. Marile corporaţii vor fi nevoite să renunţe la programul standard, de opt ore, şi la condică. Tinerii de astăzi vor fi loiali atât timp cât vor simţi că nu sunt controlaţi.

„Pentru ei jobul trebuie să fie ca un hobby”, subliniază Lăcrămioara Loghin.

„Un loc de muncă astăzi poate să fie şi sub nucul de acasă”, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Cred că toată generaţia Z asta şi-ar dori!”, confirmă un elev.

Când vine vorba de comunicare, cei din generaţia Z preferă în primul rând reţelele sociale, urmate de mesaje text şi email. În plus, gadgeturile trebuie să le ofere celor din această generaţie experienţe unice. Studiile realizate de companiile de cercetare au scos la iveală faptul că „mobile” este platforma aleasă de aceşti tineri: e-commerce devine m-commerce, datorită smartphone-urilor şi tabletelor.

„Mă gândesc că se va merge foarte mult pe partea asta de tehnologizare. Cred că nu trebuie să uităm şi aspectul acesta, că există şi o parte emoţională, dincolo de tehnologie şi partea cognitivă, suntem fiinţe cu trăiri, cu emoţii şi să nu uităm că relaţionarea dintre doi oameni este fundamentată de cele două principii, de a oferi şi a primi emoţie”, spune psihologul Anca Boalcă. „Pericolul este să construim o societate imatură. Cred că spre asta ne îndreptăm!”, adaugă ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri