Turcan, despre pensia de 74.000 de lei, de neatins, și una obișnuită: Simți o revoltă, diferența este una greu de acceptat

Data publicării:
raluca-turcan-digi24

Raluca Turcan a vorbit cu Cosmin Prelipceanu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24 despre pensiile speciale și despre proiectele Guvernului Orban cu privire la acestea. Vicepremierul a declarat că Executivul are în vedere reducerea discrepanțelor și inechităților, în special dintre pensiile magistraților și cele ale oamenilor obișnuiți. „Simți o revoltă în raport cu alți pensionari care au muncit foarte mult în decursul vieții, această diferență este una greu de acceptat”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, vicepremier: Pe bună dreptate că atenția este foarte canalizată pe pensiile speciale. Există în momentul de față două proiecte de lege în dezbatere în Parlament. Cu cât opinia publică este mai concentrată pe subiect, cu atât dezbaterea va fi una mai bună.

PNL a afirmat de la bun început că susține principiul contributivității în materie de calculare a pensiilor. Vom merge cu indexarea pensiilor așa cum prevede legea, însă pregătim un proiect de lege care să conducă la o legislație pentru calcularea pensiilor bazată pe contributivitate. Atunci când legea actuală și legea bazată pe contributivitate se vor întâlni, cadrul legal va fi mai echitabil.

Există două categorii pe pensionari care au statut special: Partea de militari care intră pe sistemul NATO și care trebuie să aibă același sistem de calculare a pensiilor ca în întreg ansamblul Alienței Nord-Atlantice și mai există o categorie, a magistraților. Aici apare o interpretare – că beneficiază de o decizie a CCR. În acest caz vom analiza foarte clar consecințele deciziei CCR asupra tuturor pensiilor magistraților. Dacă acea decizie se referă doar la membrii CCR, așa cum este o interpretare, atunci să rămânem doar pe mebrii CCR, dacă acea decizie se răsfrânge pe întregul sistem de pensionare a magistraților, atunci este o situație pe care trebuie să o acceptăm. Nu avem încotro.

Acum, în materie de impact al plăților, cea mai mare discrepanță și inechitate vine la pensiile magistraților. Acolo, diferența dintre contributivitate este undeva în jur de 3.000 de lei și pensia, în momentul de față, este undeva pe la 40.000 de lei. Diferența este uriașă.

Cosmin Prelipceanu: Mai este o problemă, cu pensiile care sunt deja în plată și de care nu se mai poate atinge absolut nimeni. Așa ajungem la pensia de 74.000 de lei, cea mai mare pensie plătită în România. I se acordă unui magistrat. 74.000 de lei este revoltător, după orice standard.

Raluca Turcan, vicepremier: Este un subiect care în dezbaterea parlamentară a inflamat foarte tare spiritele, și pe bună dreptate. Simți o revoltă în raport cu alți pensionari care au muncit foarte mult în decursul vieții, această diferență este una greu de acceptat. Vom vedea dacă se vor identifica niște soluții pentru a aduce un plus de echitate.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri