UE: Poluarea e ignorată în România

Data actualizării: Data publicării:
masini

O nouă atenţionare pentru România! Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte monitorizarea aerului. Autorităţile din România nu se grăbesc să creeze o reţea de monitorizare care să ajute la îmbunătăţirea calităţii aerului. Primăria Capitalei promite că anul viitor va implementa un sistem propriu.

Uniunea Europeană vrea să vadă rezultate în ceea ce priveşte calitatea aerului în România. Schimbările sunt aşteptate de 10 ani.

Reporter: Scrisoarea către România, cât de gravă este?

Dan Trifu, preşedintele Asociaţiei Eco-Civica: Este foarte gravă, este o ultimă avertizare. Ne aflăm în procedura de pre-infrigement, probabil când va începe noua seiune a istanţelor europene, în toamnă, România va intra în procedură clară de infrigement. Este imposibi să mai eviţi infrigementul în ceea ce priveşte Bucureştiul.

Iar bucureştenii simt din plin poluarea.

Maşinile intoxică aerul în proporţie de 70%, spun spcialiştii. Primăria Capitalei promite însă, în curând, oraşul va avea un sistem care să monitorizeze calitatea aerului.

Oana Grigore, şef de serviciu Ecologie Urbană: Primăria Municipiului Bucureşti îşi propune să implementeze propriul sistem de monitorizare a calităţii aerului în Bucureşti, Avem nevoie de 25 de staţii fixe, 9 staţii relocabile care vor fi amplasate lângă marile şantiere de construcţii şi 30 de staţii care vor fi montate pe staţiile RATB.

Statisticile sunt îngrijorătoare: din cele peste 25.000 de decese înregistrate anual din cauza poluării, peste 10 mii sunt în Bucureşti.

Dan Trifu, preşedintele Asociaţiei Eco-Civica: Pentru a trata un bolnav de cancer din cauze datorate poluării plătim undeva la 2.000 de euro pe zi.

În pericol mai sunt Iaşiul şi Braşovul, care se află la limita valorilor medii acceptate de Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri