„Trăim ca în Evul Mediu”. Un oraș de 40.000 de locuitori a rămas fără apă, curent și căldură

Data actualizării: Data publicării:
masini intuneric lugoj

Ninsorile şi viscolul au afectat până acum 14 judeţe din România. Sunt 320 de localităţi rămase fără curent electric, iar pe 11 drumuri naţionale se circulă în condiţii de iarnă. Poate cea mai gravă situaţie e în Lugoj - oamenii nu au căldură, curent şi apă, iar pentru ei, a fost o noapte albă. Autorităţile au trimis acolo generatoare de mare putere, însă acestea nu rezolvă decât într-o mică măsură problemele.

În Lugoj, curentul s-a întrerupt încă de duminică dimineaţă. Toată ziua, oamenii au sperat că problema se va remedia, însă la venirea serii, oraşul tot cufundat în beznă a rămas.

Fără apă, fără nimica, trăim exact ca și în Evul Mediu. Ne aducem aminte clipele în care părinții noștri ne povesteau cum trăiau la lumina lumânării, învățau, cum nu aveau apă și se încălzeau la nu știu, sobele lor ce sursă de căldură aveau”, spune Gabriel, locatar.

Foarte greu, din cauza lipsei de curent avem probleme cu frigiderul și congelatorul în care ținem mâncarea pentru copii și printre altele lipsa de apă, nu putem bineînțeles să spălăm vasele și la grupul sanitar din baie”, spune Roxana, locatară.

CITIȚI ȘI: Cum arată România după două zile de vreme rea: Școli închise, trenuri blocate, sute de mii de oameni fără curent electric

La minus 5 grade, zeci de mii de oameni s-au trezit fără apă, fără căldură şi fără curent electric.

În lipsa apei, locuitorii din Lugoj au încercat să se alimenteze de la fântânile publice din oraș, dar fără succes. Nici generatoarele nu s-au dovedit a fi o soluţie de durată, pentru că în oraș funcționează o singură benzinărie.

Toate magazinele închise, nu poți să cumperi nimic, unul dintre ele a fost deschis mai de după-masă, s-a luat tot, doi paleți de apă s-au dat glonț, pâine, nimic nu s-a mai găsit în oraș deci un oraș mort”, spune un localnic.

În tot judeţul Timiş, peste 50 de localități nu sunt alimentate cu energie electrică.

Peste şase mii de gospodării din judeţele Buzău şi Vrancea, fără curent electric în urma căderilor de zăpadă şi a vântului puternic

Aproape cinci mii de gospodării din Vrancea şi peste o mie din judeţul Buzău nu au curent electric, luni dimineaţă, avariile în reţeaua de electricitate apărând ca urmare a vântului puternic . În unele cazuri, oamenii nu au curent de 24 de ore, scrie News.ro.

O astfel de situaţie se întâmplă în localitatea Coza, judeţul Vrancea, unde nu e curent de duminică, aici fiind 109 abonaţi, care aşteaptă ca muncitorii să remedieze avariile cauzate de vântul puternic. Tot în Vrancea, nu este curent electric în localităţile Dumitreşti, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca şi parţial Dumbrăveni. În total, sunt 4746 de abonaţi.

În judeţul Buzău, vântul a produs probleme în weekend. Sâmbătă, la un moment dat, erau aproape 19.000 de familii din întreg judeţul fără current electric. Între timp, avariile au fost rezolvate, astfel că duminică seară, era curent peste tot, în judeţ.

Luni dimineaţă, însă, vântul a început din nou să sufle cu putere, astfel, că au reapărut problemele în  6 comune buzoiene: Ghergheasa, Buda, Beceni, Mărgăriteşti, Bălăceanu şi Racoviţeni, parţial, în total fiind afectaţi 1.050 de abonaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri