Unde se află rezervele strategice ale României

Data actualizării: Data publicării:
depozit 2

Război, epidemie sau cutremur devatastor. Unde găseşti o sticlă de apă şi de unde mai iei o conservă? În niciun caz de la supermarket, ci din rezervele statului, acolo unde există la orice oră din zi şi din noapte mâncare, apă şi corturi pentru zeci de mii de oameni. Cum arată marele depozit al României, vedem într-un reportaj Digi24.

Popeşti Leordeni. Aproape 15 kilometri de centrul Capitalei. Câteva depozite înconjurate cu sârmă ghimpată adăpostesc hrană, materiale de construcţii şi combustibil. Sunt rezerve care îi pot ajuta pe locuitorii Bucureştiului să supravieţiuiască cel puţin trei zile în cazul unei catastrofe.

Cărămizi, var, ciment, avem cherestea. Toate astea sunt pregătite să plece spre cei care au nevoie de ele în caz de urgență.

Tot aici sunt şi 200 de containere în care oamenii pot locui temporar. Locul are statut de unitate specială. Timpul de intervenţie în cazul unui dezastru este stabilit prin ordine interne. Hrana este reîmprospătată periodic.

Toate alimentele sunt reîmprospătate trimestrial. O parte sunt ținute în depozitele rezervelor de stat, o altă parte la furnizori. Tot în depozitele statului găsim combustibil şi cereale. Ele sunt testate periodic.

Proviziile de urgenţă sunt împărţite în funcţie de gradul de risc al fiecărui judeţ din ţară. O porţie de mâncare este calculată să asigure 2.750 de calorii pe zi fiecărei persoane. Autorităţile recunosc voalat că rezerva de hrană a României a fost redimensionată în ultimii ani şi din cauza unui posibil conflict militar în zonă.

Dorin Voicu, comandant Rezervele Statului: Ţara noastră este într-o zonă sensibilă. Nu este vecină cu Oceanul Atlantic. Trebuie să protejăm oamenii în primul rând din acest punct de vedere.

Nu de puţine ori, mii de conserve, pâini sau materiale de construcţii au fost scoase din depozite şi trimise oamenilor din zone calamitate.

În cazul unui conflict, legile dau voie autorităţilor să confişte alimente şi alte proudse de strictă necesitate de la firme sau magazine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri