Vama României cu Ucraina | Pietoni puşi la rând cu mașinile, ca să treacă granița

Data actualizării: Data publicării:
vama sighet pietoni

Cu orele, în rând cu mașinile, doar ca să treacă granița. Se întâmplă în punctul de trecere a frontierei Solotvino, la frontiera României cu Ucraina. Sute de persoane care trec zilnic, pe jos, granița din Sighetu Marmației spre Ucraina spun că, adesea, vameșii din țara vecină închid, în mod nejustificat, ghișeul pentru pietoni. Așa că singurul lucru care le rămâne de făcut este să aștepte, zeci de minute, în frig, printre mașini.

Zilnic, prin vama Sighetu Marmației-Solotvino trec, în medie, 1500 de persoane, dintre care o treime pe jos.

"Oamenii se plâng că în punctul de trecere a frontierei Solotvino, î Ucraina,sunt nevoiți să stea la același ghișeu unde sunt verificate și autoturismele, ceea ce produce mari întârzieri de timp, uneori chiar și de 2 ore", a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

"- Se stă mult, foarte mult. Ține lume multă și e foarte incomod. Putem să stăm și până la 2 ore când se strâng multe și, e mult.
- La acelasi ghișeu cu mașinile?
- Da, da, da.
- De ce?
- Nu știu. Așa au pus", ridică din umeri o femeie.

Deși vama Solotvino din Ucraina este prevãzutã cu doua ghișee pe ambele sensuri, unul pentru traficul pietonal și unul pentru autoturisme, oamenii spun cã adesea se lucreazã la un singur ghișeu, cel pentru autoturisme. Drept urmare se vãd nevoiți sã aștepte printre mașini.

"- Depinde cum e vama, cum lucrează. Poate o oră, poate mai puțin, poate mai mult. Dar numai la Ucraina, nu aici.
- Și explicatii?
- Ce să explic?! Numai înspre rău, spre bine nu-i. Aici lucrează repede, acolo nu", a constatat un bărbat.

Modificarea, spun cei care intrã sau ies din Ucraina, este recentã. Motivele rãmân, însã, necunoscute chiar și pentru autoritãțile române de frontierã.

"- Parcă de vreo 2 săptămâni, așa.
- Și de ce?
- Nu știm, nu știm. Care e problema nu știm."

În peste 80% dintre cazuri, românii care trec granița în Ucraina merg sã cumpere alimente. În schimb, vecinii de la nord vin în România cel mai adesea, în vizitã la rude.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri