Vara recordurilor. 60 de zile a fost arborat steagul roşu pe litoral

Data publicării:
salvamar

60 de zile a fost arborat steagul roşu pe litoral, în acest sezon estival. Este un record absolut în ultimii 6 ani. Salvamarii au interzis complet înotul, din cauza valurilor uriaşe. Turiştii nu i-au ascultat şi au intrat în apă. 19 oameni au murit şi peste 200 au fost salvaţi - din Vadu până în Vama Veche.

Eforie Nord, salvatorii au avut cele mai multe intervenţii. Zilnic, au fost nevoiţi să intre în apă şi să lupte contra curenţilor şi valurilor puternice pentru a salva turişti. Până acum, salvamarii au scos din apă peste 100 de persoane.

Cosmin Iordache, salvamar Eforie Nord: „Am avut foarte multe intervenţii în acest loc, în acest sector de plajă, şi a fost foarte obositor. E destul de greu să tragi un om după tine în apă.”

7 oameni şi-au pierdut viaţa la Eforie pentru că au ignorat steagul roşu.

Lupta turiotii care şi-au pus viaţa în pericol s-a dus şi în sudul litoralului. De la debutul sezonului şi până acum, salvatorii marini au arborat 48 de zile steagul roşu din Neptun până în Mangalia.

Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralulu: „Vreau să vă spun că este un record la arborarea steagului roşu, dar nu este un record şi este bine că nu este un record la oameni înecaţi. Am scos din apa mării peste 60 de persoane la limita de înec, la care la 38 s-a solicitat ambulanţa. Din păcate am avut trei decedaţi, un copil şi doi maturi.”

Anul acesta 19 oameni au murit înecaţi pe litoral. Mult mai puţini decât anul trecut, când şi-au pierdut viaţa 34 de turişti.

Delfinariul din Constanţa, singurul din ţară, a bătut anul acesta recordul de vizitatori. Peste 380 de mii oameni au mers să-i vadă pe Ni Ni şi Chen Chen, cu un sfert mai mulţi decât anul trecut. Tot aici avem record de turişti într-o singură zi: 7 mii de turişti au asistat la spectacolele delfinilor pe 14 august.

Fiecare săritură a delfinilor în apa bazinului este aclamată de spectatori.

Anul acesta săritura de la trambulină sau trecerea prin cerc au fost scoase din spectacol. În schimb, antrenorii au pregătit elemente noi, printre care înotul cu delfinii, urmărit cu entuziasm de un număr din ce în ce mai mare de turişti.

Angelica Curlișca, sef secție Delfinariu: „Ne bucurăm în special atunci când publicul este alături de noi și ne ajută să îi păstrăm în siguranță pe delfini. Atunci când înțeleg că există anumite resctricții pentru că trebuie să îi protejezi. Atunci când avem public care vine să ne pună întrebări.”

Sezonul estival s-a încheiat, așa că și prețul spectacolelor s-a ieftinit. Un bilet pentru adulți costă 20 de lei, elevii și studenți plătesc 5 lei, iar copiii până la 7 ani au intrarea gratuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri