Vasilescu: Nu înțeleg de ce firmele vor să aducă muncitori străini, în loc să angajeze români

Data publicării:
olguta vasilescu 27 noiembrie

Firmele românești ar trebui să angajeze în primul rând muncitori români, fie dintre cei care sunt deja în țară, fie dintre cei plecați în străinătate, dar care ar dori să se întoarcă, spune ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ea a făcut această declarație în condițiile în care mai multe companii vor să aducă muncitori din țări ca Republica Moldova sau Sri Lanka și au cerut mărirea contingentului de lucrători străini pe teritoriul României.

Ajungem la un subiect sensibil pe care mediul de afaceri ni l-a ridicat de foarte multe ori și anume mărirea contingentului de lucrători străini pe teritoriul României. Am avut deja mai multe discuții cu mediul de afaceri, care ne cere să deschidem granițele pentru cei din Republica Moldova sau Ucraina, chiar am auzit de 3.000 de lucrători din Sri Lanka, o firmă mare din vestul României dorește acest lucru. Am primit solicitări inclusiv din partea unor primari din localitățile de pe granița de vest, care ne solicită să deschidem granițele pentru străini.

Aș vrea să vă spun unele lucruri care sunt bine de știut: va trebui să-i plătiți cu salariul mediu pe economie, adică nu cu 1.450 de lei, cât este salariul minim, ci cu peste 3.000 de lei, cât este salariul mediu. Este o directivă a UE pentru a proteja forța de muncă internă a UE, directivă la care România nu poate să renunțe și nici nu are de gând să renunțe”, a spus ministrul Muncii.

Olguța Vasilescu spune însă că firmele ar trebui să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a putea angaja români, înainte de a se orienta spre muncitori străini. Ea a dat ca exemplu programul „Prima Chirie”.

Pe de altă parte, sunt trei milioane de români plecați în afara granițelor, spune ministrul.

Eu cel puțin nu sunt de acord cât timp avem trei milioane de români în afara granițelor și au început să crească salariile în România — la nivelul lunii septembrie, creșterea salariului în mediul economic a fost cu 14% mai mare față de anul trecut — nu văd de ce să acceptăm persoane din Africa și Asia să lucreze în România, când avem foarte multe măsuri la dispoziție, iar acest Guvern e foarte deschis la alte măsuri pe care le veți propune, astfel încât să nu fie nevoie să apelăm la forță de muncă din afara Uniunii Europene”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri