VIDEO. Condiții mizere. Cum au fost găsiți bătrânii dintr-un azil ilegal din Timiș

Data actualizării: Data publicării:
batrani

Azil de bătrâni ca un grajd pentru animale. Sunt condițiile în care trăiesc 11 bătrâni de luni bune, într-un cămin fără autorizaţii, dintr-o localitate din județul Timiș. Sunt ţinuţi fără mâncare şi medicamente, în paturi murdare, printre excremente de șobolani și fără îngrijire medicală de specialitate. Iar oamenii, uitaţi de rude, îşi donează pensiile lună de lună celor care ar trebui să aibă grijă de ei. Autoritățile locale și instituțiile din domeniu cunosc situația de cel puțin 3 luni. S-au informat prin hârtii și au dat amenzi. Atenţie, sunt imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional!

Unsprezece bătrâni bolnavi, murdari, în paturi cu așternuturi neschimbate de mult, ținuți în camere cu mucegai pe pereți, pânze de păianjeni și fecale de rozătoare în colțurile camerelor. Ca și cum nu ar fi suficient, cei 11 au o singură toaletă, fie ca sunt bărbați sau femei, mâncare expirată în frigider, pe care o îngrijitoare o pregătește într-o bucătărie improvizată, în care vasele se spală la lighean. Chiuvetă nu există. În aceste condiții au trăit în ultimele luni cei 11 vârstnici, în azilul ilegal administrat de un bărbat în localitatea Liebling din județul Timiș.

-Dumneavoastră sunteți imobilizată la pat.

-Am coloana ruptă.

-Spuneți-mi, vă rog frumos, cineva stă noaptea cu dumneavoastră aici să vă ajute?

-Nu, nu stă nimeni.

Mihaela Ignat, comisar șef OPC Timiș: Condițiile sunt inumane. Încalcă toate normele și prevederile legale, atât din punct de vedere al Protecției consumatorilor cât și al celorlalte instituții cu care ne aflăm astăzi aici. Unitatea trebuie închisă pentru că nu au autorizații de funcționare.

Oamenii care locuiesc în vecinătatea azilului spun că autoritățile și poliția au fost de mai multe ori acolo.

-Știam, știam că o mai fost. Pe unul pe care l-a adus prima dată, atunci l-am scos pe geam, am sunat la poliție că o fost lăsat singur aici.

Și aleșii locali din Liebling cunosc situația de luni bune. Însă nu sunt foarte deschişi să vorbească despre asta.

-Nu sunteți în timpul programului de serviciu, domnule primar?

Ioan Munteanu, primarul comunei Liebling: Nu contează, un primar nu-i în timpul programului, tot timpul e, 24/24.

-Perfect, atunci unde vă găsim?

-Aia e problema mea personală unde sunt.

În loc de acţiuni, s-au împotmolit în birocraţie.

Vasile Iacob, viceprimarul comunei Liebling: Noi am făcut adrese la toată lumea... restul...

-De câtă vreme știți de locul respectiv?

-Noiembrie, decembrie. Și sunt făcute adrese către DSP, către Poliție.

-Suntem la final de februarie aproape, de ce încă funcționează?

-Asta întrebați DSP-ul, Sănătatea Publică, cine răspunde de chestiile astea.

Despre condițiile inumane de la acest azil a aflat abia la finalul săptămânii trecute și reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Daniel Franțescu, subprefectul județului Timiș: Activitatea acestei societăți a fost suspendată, dar după cum ați putut și dvs astăzi constata, nu a fost respectată această măsură, societatea funcționând în continuare.

Administratorul asa zisului cămin de bătrâni a fost amendat cu zeci de mii de lei de patru instituţii. În plus, a fost somat să ia autorizaţiile necesare pentru un astfel de ospiciu. Nu a făcut nimic.

Administratorul azilului: Mi-au dat, a venit Protecția Socială și mi-au impus ce am de făcut și ce nu. Deci trebuie făcute.

Abia acum, în ceasul al doisprezecelea, autorităţile caută locuri în azilurile de stat pentru cei 11 bătrâni care își lasă pensiile lunare pentru un acoperiș deasupra capului. Medicii le vor verifica starea de sănătate şi vor fi cazaţi în altă parte până când autorităţile le vor găsi rudele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri