VIDEO. Vacanța la români. Pericolele alimentelor cumpărate de pe marginea drumului

Data publicării:
alimente pe marginea drumului produse traditionale

Vremea vacanţelor aduce relaxare, bronz, amintiri frumoase, dar câteodată şi kilograme în plus şi, mai grav, probleme de sănătate. Turiştii mănâncă pe fugă, la marginea drumului, şi par întotdeauna prea grăbiţi ca să se uite după avize sanitare.

Pe tot traseul Drumului Național 73, din pasul Rucăr şi până la Bran, zeci de producători vând brânză, produse din carne sau sirop. Oamenii porniţi spre vacanţă sau pe drumul de înapoiere se opresc şi cumpără. Pe încredere. Nimeni nu stă să calculeze câte ore au stat în soare bucatele sau când au fost produse şi cât de des s-au spălat pe mâini cei care le-au preparat.

Înregistrare cu camera ascunsă:

-O brânză din asta aș vrea. Cât costă?

-Avem la 15 lei asta, dar e mai tare... Sau la 30, ăsta de jos, la 25 ăsta.

-Nu, dați-mi unul mai micuț, așa.

-Ăsta îți place?

-Ăla e foarte bun. Cât e ala?

-20.

*

-Brânza e bună, nu?

-Cum să nu! E bună, e de oaie.

-Și-o țineți așa, în drum, și vine lumea și cumăpră.

-Da, ce să facem? Asta ne e ocupația.

În primul rând, activitățile comerciale pe marginea drumului sau pe domeniul public sunt interzise pentru că ele nu sunt supuse înregistrării sau autorizării. Deci este o activitate ilegală care trebuie să aibă, ca să intre în legalitate, niște condiții pe care la nivelul acesta nu pot fi îndeplinite. În primul rând, în afară de poluare, discutăm despre nerespectarea regimului termic de păstrare a produselor, fenomenele de accelerare... sau fenomenele de proliferare bacteriană sunt foarte mari. Produsele nu au stabilitate, nu au termen de valabilitate, nu poate fi făcută trasabilitatea, deci totul este mai mult decât împotriva legislației de siguranță a alimentelor”, spune Sincron Dorin Enache, director DSVSA Brașov.

Urmăriți reportajul integral în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri