Vine Revelionul, au apărut vânzătorii de petarde şi pocnitori

Data publicării:
cutie pocnitori

Cu o săptămână înainte de Revelion, vânzătorii de petarde au împânzit pieţele din Buzău. Asta deşi legea interzice comercializarea materialelor pirotehnice.

Client: Petarde aveţi?

Vânzător: Mai încet! Da, am. 4 cutii, 10 lei, din alea mici.

Discuţia a fost înregistrată de un telespectator Digi24 şi arată că nu este deloc greu să cumperi petarde în pieţele din Buzău. Săptămâna trecută, o femeie a fost prinsă de jandarmi în centrul oraşului în timp ce vindea pocnitori.

Georgiana Nazâru, purtătorul de cuvânt al IJJ Buzău: „Un echipaj de jandarmi a depistat în Piaţa Centrală din Buzău o persoană care avea asupra sa 240 de cutii a câte 60 de petarde fiecare. Întrucât erau deţinute ilegal, persoanei i s-a confiscat marfa şi i s-au întocmit actele de sesizare.”

Cei care vor fi prinşi că vând petarde riscă amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei.

Sursa Digi24

Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive

Art. 7
(1) Persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat.

Art. 31
(1) Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Art. 32
(1) Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.

Art. 34
(1) Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

(2) Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
Art. 37
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri