Zeci de mii de oameni, condamnaţi să respire aer otrăvit

Data actualizării: Data publicării:
gunoi2

De 18 ani, zecile de mii de oameni care locuiesc în cartierele din jurul gropii de gunoi Chiajna respiră aer otrăvit. S-au săturat de câte ori au reclamat situaţia, tot fără succes. În funcţie de cum bate vântul, Din Roşu până-n Chiajna şi din Chitila şi până-n Bucureştii Noi, miroase a hoit. Administratorii depozitului de gunoaie jură că groapa lor nu degajă mirosuri. Primăria Sectorului 1 cere măsurarea oficială a poluării din zonă. Şi dă în judecată Agenţia de Protecţie a Mediului Bucureşti.

Viaţa nu este comodă nici în cel mai bogat sector din Bucureşti. Zeci de mii de oameni din cartierele Chitila, Siseşti sau Bucureştii Noi plătesc taxe în Sectorul 1 dar sunt condamnaţi să inhaleze un aer otrăvit. Cu toţi dau vina pe groapa de gunoi Rudeni-Chiajna.

Localnică: Miroase foarte urât. Nu putem să ţinem geamuri deschise, nimic. E de ani de zile mirosul ăsta. Miroase a mortăciune! A mortăciune miroase. Urât, foarte urât miroase.

Localnică: Miroase! Miroase foarte urât. E lumea bandajată la gură din cauza la... Eu stau de 20 de ani aici şi tot aşa miroase.

Ca anul trecut, ca acum doi ani, şi ca în ultimii 18 oamenii respiră un aer viciat. Ghioceii vestesc încă un an de chin. În care mai marii de prin ministere vor rămâne iarăşi surzi. Până şi petiţia semnată de 40.000 de oameni "Aer curat, bun de respirat", a rămas fără răspuns.

Localnic: Am semnat dar nu se rezolvă nimic.

Localnic: Toată lumea a semnat. Absolut toată lumea. Şi nu se ia nicio măsură.

Autorităţile sectorului 1 au depus memoriile oamenilor la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Au dat în judecată instituţia şi i-au cerut să nu autorizeze groapa Rudeni-Chiajna.

Dan Tudorache, primarul sectorului 1: Este problema Agenţiei să hotărască dacă este în regulă sau nu este în regulă. Noi nu ne opunem. Nu ne opunem la o afacere. Dacă afacerea este legală şi respectă toate normele de mediu, noi n-avem nicio problemă. Pentru mine, ce înseamnă norma de mediu? Să nu mai miroasă.

Procesul a început. Administratorii gropii se disculpă.

Sorin Matei, director tehnic IRIDEX: Nu există mirosuri. În interiorul depozitului nu există mirosuri. Faptul că oamenii reclamă mirosuri... Este posibil ca acele mirosuri, este foarte posibil şi din punctul meu de vedere este chiar cert, că acele mirosuri provin dintr-o multitudine de alte surse.

Dan Tudorache, primarul sectorului 1: Singura modalitate de a vedea efectiv şi a rezolva problema e să amplasăm noi, Primăria, nişte aparate care verifică poluarea. Cred că acest lucru îl vom face până în luna martie.

Conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului Bucureşti susţine că nu a oficializat autorizaţia de mediu pentru depozitul Rudeni - Chiajna. Întinsă pe 20 de hectare, hulita groapă e aproape plină. Adăposteşte deja peste 4 milioane de metri cubi de gunoaie, dintr-o cantitate legală permisă de 4,5 milioane de tone.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri