STEAG ROȘU. Pericol de înec în sudul litoralului

Data publicării:
plaja valuri

Duminică, în sudul litoralului, a fost interzis scăldatul în mare. Au fost ridicate steagurile roşii, care avertizează că marea e foarte agitată, iar curenţii sunt extrem de periculoşi.

Bate vântul cu putere pe litoral, iar steagul roşu a fost arborat în aproape întreg sudul litoralului. Salvamarii îi avertizează pe turişti să nu intre în apă, pentru că se pot îneca. Nu atât vântul pune probleme, cât mai ales curenții care se formează. Sfatul specialiștilor este să nu se înoate împotriva lor, ci paralel cu malul.

De altfel, şase persoane şi-au pierdut viața în ultimele zile în sudul litoralului, patru dintre ele în Eforie. O fetiță de 11 ani este căutată în continuare de scafandri, fiind dată dispărută de miercuri, tot la Eforie.

Citiți și: Paradox la mare. Turiştii s-au plâns de frig şi la soare: „Am fugit de caniculă şi am ajuns în noiembrie”

Capriciile vremii și mai ales „ciudățeniile” mării au continuat și duminică. După ce sâmbătă apa a fost extrem de rece, în ciuda celor 35 de grade de afară, duminică dimineața porturile au fost închise, din cauza ceții extrem de dense. Fenomenul meteo a apărut în momentul în care dinspre mare spre uscat a venit o masă de aer rece.

Un alt fenomen care s-a produs sâmbătă seara a fost impresia că marea „fierbe”, pentru că din apă se ridicau aburi. Turiştii care erau pe plajă au putut să vadă fenomenul de „fierbere” a mării. S-a întâmplat din cauza diferenţelor de temperatură dintre aer şi apă.

Specialiştii au şi o explicaţie pentru apa rece din aceste zile. Ei spun că din cauza iernii foarte lungi, marea s-a răcit mai mult decât de obicei. Vântul de sud a mutat, a transferat această apă înspre nord, adică spre litoralul românesc. Apele reci au determinat şi răcirea aerului de deasupra şi, în consecință, se formează ceaţa.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri