Protestul polițiștilor | Negocierile se reiau luni

Data actualizării: Data publicării:
politisti protest

Poliţiştii nemulţumiţi de salarii, care au protestat sâmbătă în Capitală chiar de ziua lor, îşi pun acum speranţa în ziua de luni, când sindicaliştii vor avea o nouă rundă de discuţii la Ministerul de Interne, la care vor participa şi specialişti din Ministerul Finanţelor.

170325_PROTEST_POLITISTI_00_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 16:00  Majorarea cu 20% a salariilor, cerută de polițiști, nu a fost aprobată, în ciuda negocierilor de astăzi cu ministrul Carmen Dan.  Au primit, totuși, niște promisiuni în urma discuțiilor de la Guvern. Vor primi bani în plus doar poliţiştii chemaţi de acasă la intervenţii şi vor creşte sporurile în cazul celor care vin la serviciu în weekenduri şi zilele în sărbători legale. Sindicaliştii vor avea o nouă rundă de discuţii la Ministerul de Interne, la care vor participa şi specialişti din Ministerul Finanţelor.

ACTUALIZARE 14:00  Polițiștii protestatari demonstrează în Piața Victoriei. Mai au autorizație pentru încă două ore. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a primit la negocieri în urmă cu o oră o delegație a protestatarilor. Este a treia oară când ministrul stă de vorbă cu reprezentanții polițiștilor.

ACTUALIZARE 12:00 De la Ministerul de Interne, protestatarii au plecat în marş prin centrul Capitalei, dorind să ajungă până în faţa Palatului Victoria, relatează Digi24. 

Peste două mii de agenţi protestează la Bucureşti, supăraţi că statul nu îi plăteşte suficient. Spun că sporurile pe care le primesc sunt calculate în funcţie de salariul minim de acum opt ani, care între timp s-a mărit. Ministrul de Interne le-a spus acum două săptămâni că le măreşte leafa cu cel mult trei sute de lei, dar propunerea mai mult i-a înfuriat pe poliţişti. Așa se face că sâmbătă, de ziua lor, au ales să sărbătorească altfel - prin protest.

Urmăriți mai jos o galerie foto de la protest, cu imagini surprinse de fotograful Octav Ganea de la agenția Inquam Photos (click pe prima poză pentru a le vedea și pe celelalte):

170325_PROTEST_POLITISTI_03_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
170325_PROTEST_POLITISTI_03_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

 


Poliţiştii protestează, din nou, sâmbătă, nemulţumiţi de salarii şi de modul în care sunt calculate sporurile. Două dintre sindicatele poliţiştilor spun că au mobilizat mii de agenţi la demonstraţiile din faţa Ministerului de Interne.

De la ora 8:00 sunt restricţii de trafic în centrul Capitalei. A fost restricţionat traficul rutier, progresiv, pe Şoseaua Kiseleff, între Strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. Începând cu ora 9:00, au fost impuse restricţii de trafic şi pe Strada Academiei, între Strada Ion Câmpineanu şi Strada Dem I. Dobrescu.

În Piaţa Victoriei, traficul se va desfăşura pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu, iar traficul rutier de pe Strada Paris şi de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara va fi direcţionat către Bulevardul Aviatorilor, potrivit News.ro.

La ora 10:00 se aflau deja aproape 1.000 de polițiști în faţa Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea salariilor. Ei urmează să plece, în jurul orei 12.00, în marş spre Guvern.  

Poliţiştii prezenţi la protest suflă în fluiere şi vuvuzele şi au pancarte cu mesaje precum: "Modernizaţi sediile/posturile de poliţie", "Muncă suplimentară neplătită=sclavie", "Vreţi să oferiţi servicii europene cu salarii de 2 bani?", "Raportăm: plouă în posturile de poliţie".

Ei cer majorarea salariilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal. 

La protest sunt aşteptaţi peste 7.000 de poliţişti, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri