Un bihorean a găsit 400 de monede de argint în curtea casei. Primul său gest

Data publicării:
monede argint
Un bărbat din Bihor a găsit o comoară chiar în curtea casei

Un bărbat din Bihor a găsit o comoară chiar în curtea casei. Peste 400 de monede din argint, pe care s-a grăbit însă să le restituie statului.

Despre comori îngropate şi descoperite după sute sau mii de ani s-au scris multe poveşti. Însă pentru un localnic dintr-un sat din Bihor, povestea a devenit realitate. Bărbatul a găsit o comoară chiar în curtea casei. Peste 400 de monede din argint, pe care s-a grăbit însă să le restituie statului.

Pentru bihoreanul Petru Ile surpriza vieţii lui a apărut în curtea casei, în timp ce săpa un şanţ.

Petru Ile: „Săpând la canalul termic, la o adâncime de circa 80 de cm, după vreo 10 excavări a ieşit la suprafaţă ceva de culoare verde şi ne-am oprit şi am analizat. Am crezut că sunt şaibe, dar, când colo, semănau cu banii”.

Nu mai puțin de 478 de monede din argint. Şi-a dat seama că trebuie să fie foarte vechi şi, probabil, şi preţioase. Aşa că le-a strâns pe toate și a anunțat primăria din comună că a găsit o comoară.

Monedele au ajuns la arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor, care au apreciat că provin din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Specialiştii urmează să stabilească şi cât valorează banii din argint. Conform legii, o treime din sumă i se cuvine celui care i-a găsit.

Florentin Lazăr - primarul comunei Aușeu: „Mă bucur că sunt astfel de cetățeni care conștientizează faptul că o asemenea descoperire face bine comunei și e un început pentru alți cetățeni care dacă descoperă asemenea comori să urmeze procedura legală.”

Descoperirea de la Groşi este a doua de acest fel făcută, luna aceasta, în zonă. La începutul lui octombrie, doi tineri au găsit, într-o pădure din aproprierea oraşului Aleşd, nu mai puţin de 379 de monede. Din primele evaluări, acestea datează din secolul I înainte de Hristos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri