Vamă nefuncţională, proiectul zace la Guvern

Data actualizării: Data publicării:
vama moldova noua

Două prize țin închisă, de aproape 2 ani, o vamă cu Serbia. De vină ar fi Guvernul care nu emite o hotărâre, spun autoritățile locale din  Moldova Nouă, județul Caraș-Severin. Este vorba acolo de o investiție de peste 2,6 milioane de euro pentru amenajarea unui punct de trecere a frontierei cu bacul, peste Dunăre. Lucrările sunt complet finalizate, dar prin vamă nu trece nimeni.

Un lătrat de câine și nici țipenie de om. S-a așternut pânza de păianjen peste ce trebuia să fie punctul de trecere al frontierei din Moldova Nouă. Aşa sunt aşteptaţi turiştii care îşi doresc să traverseze fluviul spre Serbia. Este nevoie de o solicitare din partea Consiliul Județean către Guvern pentru ca lucrurile să poată funcționa. Deși solicitarea a fost trimisă, hotărârea din partea Executivului  întârzie să apără.

„Consilul Județean și Guvernul României dau dovadă de o indiferență crasă și o lipsă de profesionalism, și cel mai grav de o lipsă de interes pentru dezvoltarea județului Caraș-Severin. Mai e nevoie pentru funcționare doar de deschiderea punctului vamal. Dacă pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern le trebuie un an de zile, înseamnă că e clar o problemă de profesionalism” declară Adrian Torma primarul din Moldova Nouă.

De cealaltă parte, reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin aruncă vina în curtea Guvernului care cere clarificări peste clarificări. Însă, nu iau în calcul faptul că dacă până în 2019 punctul de trecere a frontierei nu va fi deschi,s administrația județeană riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene.

 „Noi ne-am făcut treaba. Solicitarea a venit din partea Ministerul Afacerilor de Interne prin care ne spune că cabinele care au fost prinse în anexe, nu sunt dotate cu aer condițiat. Trebuie să cuprindem în anexă, în proiectul nostru de hotărâre și aceste date. Respectiv, în loc de două prize să fie patru prize, în loc de patru prize” este explicația lui Flavius Nedelcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Sevein.

Locuitorii din zonă spun că o astfel de trecere ar facilita calea de acces către Serbia, în plus le-ar aduce și alte beneficii.

Proiectul finalizat în 2016, în valoare de peste 2,5 milioane de euro, zace în sertare. Asta, în condiţiile în care autorităţile sârbe, partenere ale acestui proiect, şi-au făcut deja treaba. Oficialii din Caraş-Severin promit că până la finele lui 2018 vama ar putea deveni funcţională. Până atunci, doar câinii mai animă zona.

Reporter: Gabriela Halmi / Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri