VIDEO. Bagajele cu care Regele Mihai a plecat din România

Data actualizării: Data publicării:
Bagaje

Imagini rare cu Regele Mihai, în momentul în care şi-a început exilul în Elveţia, la Lausanne. Cadrele sunt dintr-un jurnal de ştiri din 1948, găsit în Arhiva Naţională a Germaniei. Îl vedem pe rege coborând din tren, apoi intrând în hotelul Beau Rivage. Atenţie la bagajele pe care le avea cu el”. „Cu cât aur a plecat Regele Mihai din România?”, s-a întrebat multă lume.

Fostul suveran a avut voie să ia cu el „doar lucrurile de imediată folosinţă”, cum avea să povestească apoi, în volumul „Convorbiri cu Mihai al României”, apărut la Editura Humanitas.

Regele Mihai: ,,Când am ajuns în Sinaia, am găsit aici o comisie de la Bucureşti, despre care am aflat că trebuie să facă atât inventarul lucrurilor de la Peleş, cât şi al obiectelor personale ce urma să le luăm cu noi la plecare. Persoanele din comisie au urmărit-o pe mama la fiecare pas. N-au lăsat-o singură nicio clipă. Nu i-au permis să să ia nici măcar o scrumieră de pe masă”.

Mircea Ciobanu: „Nici măcar bijuteriile?”

Regele Mihai: „Bine, dar astea erau puţine! N-a putut să-şi ia decât lucrurile de imediată folosinţă. La fel au procedat şi cu mine, ne-au scotocit bagajele înainte de-a intra în tren. Cu toate că personajele din comisia (de control al averii n.r.) n-au permis să luăm cu noi decât, aşa cum spuneam, lucrurile de imediată folosinţă, ne-au lăsat să ieşim cu patru automobile. Nici până astăzi n-am reuşit să aflu de ce. Ca să se creadă că maşinile acelea erau pline cu averi. În fine”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri