VIDEO. Cum se face degivrarea pe aeroportul Otopeni

Data publicării:
degivrare

E o operaţiune delicată de care depinde viaţa pasagerilor din avioane. Fiecare aeronavă care decolează pe frig extrem este curăţată de gheaţa ce poate provoca prăbuşirea aparatului. Reporterii Digi24 au filmat vineri dimineaţă la aeroportul Internaţional Otopeni pregătirile pentru un zbor sigur.

Nu răsărise încă soarele când un avion cu destinaţia Roma a fost adus pe platforma aeroportului Otopeni. În aproape o oră era prevăzută decolarea. Comandatul are o cerere specială: trebuie îndepărtată gheaţa de pe aripi şi de pe coada aeronavei.

Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24: „Este puțin trecut de ora 7 dimineața. Pe aeroportul Otopeni sunt -8, -9 grade Celsius, iar pilotul acestei aeronave a cerut deja începerea operațiunii de degivrare, pentru că urmează să decoleze în câteva minute”.

Fiecare avion care decolează când este ger sau viscol trebuie bine curăţat de gheaţă.

Fenomenul de givraj este foarte periculos. Presupune apariția unui strat de gheață pe avion, care modifică portanța. Poate să împiedice buna funcționare a elementelor de comandă”, explică Valentin Iordache.

Sute de litri dintr-o substanţă specială se pulverizează pe aeronavă timp de 15 - 40 de minute, în funcţie de temperatura de afară şi de dimensiunile aeronavei. Avionul este dezgheţat doar după ce pasagerii sunt îmbarcaţi, pentru că lichidul care topeşte gheaţa nu rezistă temperaturilor scăzute mai mult de 20 de minute.

Degivrarea vizează în primul rând elementele de comandă ale avionului şi este făcută de fiecare dată la recomandarea pilotului.

Curăţarea de gheaţă a unui avion poate să coste până la 400 de euro şi în unele cazuri poate provoca plecarea cu întârziere a cursei. Liniile aeriene însă nu au de ales. Între respectarea orarului şi siguranţa pasagerilor pun pe primul loc evitarea tragediilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri