Cum arată o zi de lucru pentru modernizarea administrației

Data publicării:
it

V-aţi întrebat vreodată când am putea avea acces la toate informaţiile de la instituţiile statului cu ajutorul unui singur site? Sau cum am putea să evităm cozile de la ghişee cu un singur click? Răspunsul vor să ni-l dea cât mai repede tinerii bursieri ai Guvernului, specialişti IT, care şi-au propus să aducă măcar o parte din administraţie în secolul tehnologiei. O echipă Digi24 i-a urmărit într-o după-amiază de lucru, la Palatul Victoria.

Ei sunt o parte din echipa celor 20 de bursieri ai Guvernului care pun umărul la modernizarea administraţiei. Unii s-au întors din străinătate special pentru a se alătura GovITHub, pe o perioadă de şase luni în care vor primi câte 2.000 de euro lunar.

Unul dintre ei este Cezar Neaga, specialist în web development, care a venit din Austria.

Pentru prima oară, cineva ne-a chemat să ajutăm. Banii nu au fost motivaţia, poate par mulţi, dar nu-s aşa mulţi faţă de cât făceam fără să fiu aici. Astăzi am lucrat la dezvoltarea comunităţii sistemului prin care colaborăm şi asigurăm ulterior cum va continua programul”, spune Cezar Neaga, bursier GovITHub.

Şi Lucian Stuparu, specialist IT, a revenit în ţară din Polonia. Acum lucrează la o aplicaţie care să ajute la îmbunătăţirea serviciilor medicale.

„Aplicaţia are mai multe componente - una dintre ele este oferirea de informaţii care să fie foarte uşor de pacienţi, alta e legată de feedback-ul pacienţilor, care acum se ia în general pe foaie”, spune Lucian Stuparu, bursier GovITHub.

Un alt bursier al GovITHub, Dan Bărbulescu, construieşte aplicaţia Radar - care va reuni informaţiile strânse de diferite instituţii, ca mai apoi să fie disponibile online pentru toată lumea.

„Încercăm să asigurăm accesul la datele de interes public, deci tot din cauza birocraţiei excesive există o dificultate mare în a obţine aceste date”, adaugă Dan Bărbulescu, bursier GovITHub.

„Există foarte, foarte multe nevoi în administraţie care nu au fost până acum rezolvate şi când lumea aude de GovITHub, din administraţie, ne vede ca pe o potenţială soluţie”, declară Dan Nechita, consilier al premierului, coordonatorul GovITHub.

Atunci când nu sunt la ministerele sau în agenţiile pentru care dezvoltă aplicaţiile, tinerii se reunesc la Palatul Victoria.

„Construirea unei comunităţi - asta este de fapt, atuul acestui proiect, am lansat un apel şi am avut un răspuns foarte bun din partea unui mediu foarte efervescent şi foarte plin de creativitate, cum e cel din zona de IT, antreprenoriat”, spune Diana Pop, consilier în cadrul Cancelariei premierului.

Pe lista proiectelor iniţiate de GovITHub se află o aplicaţie pentru românii din diaspora care vor să voteze, o alta care să-i anunţe pe părinţi când să-şi vaccineze copilul şi un sistem de programare şi informare pentru evitarea cozilor de la ghişee.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri