Cum se pregătesc luptătorii de elită ai României? Școala unde din 144 de candidați doar 18 au absolvit

Data publicării:
fortele speciale antrenament

Zeci de militari români vor să lupte în forţele speciale ale armatei. Şi se pregătesc intens, în aceste zile, pentru examenul care decide cine rămâne şi cine pleacă. Pregătirea pentru evaluarea şi selecţia luptătorilor de elită se desfăşoară în judeţul Braşov, la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale.

În imaginile de mai sus puteți vedea cum arată unul din exerciţiile tactice ale luptătorilor din Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS). La Şcoala de Aplicaţie, 90 de candidaţi s-au înscris la cursul de formare. Sunt deja militari, dar îşi doresc să ajungă printre cei mai buni.

„Este o armă deosebită, unică, nimeni din ţară, din Armata Română nu dezvoltă aceste capacităţi, pe care le dezvoltă FOS”, explică un cursant.

„Lucrurile sunt progresive, există un program complex, adaptat nevoilor noastre şi nevoilor FOS, astfel încât toţi să atingem un obiectiv minim, cu posibilităţi de dezvoltare continuă”, completează un alt cursant.

Programul pregătitor a început la 2 septembrie şi se încheie la finalul lunii decembrie. E momentul în care se decide cine rămâne în Forţele pentru Operaţii Speciale.

„Ne antrenăm cursanţii patru zile pe săptămână, pe durata a 90 de minute, urmând ca a cincea zi să efectuăm un marş, pe o anumită temă, contratimp”, detaliază un instructor FOS.

La 38 de zile după începerea programului, în pregătire au rămas doar 56 din cei 90 de militari înscrişi.

„Noi nu lucrăm pe cantităţi. Deci, noi nu avem o cotă, pe care s-o îndeplinim, astfel încât să ajungem la un număr, la sfârşitul cursului. Şi dacă se-ntâmplă să nu avem niciun cursant la absolvire, nu o să avem niciun cursant la absolvire”, explică col. Adrian Sileanu, locțiitor al comandantului.

Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale de la Vlădeni, Braşov, a fost înfiinţată în iunie 2018.

În prima serie, doar 18 din 144 de candidaţi au devenit luptători în Forţele Speciale.

Reporter: Claudiu Loghin / Operator: Dan Dascălu

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri