Dezbatere în Iași: Oamenii se întreabă ce e cu „tăblăria” expusă în centrul orașului

Data actualizării: Data publicării:
iasi_instalatie_captura

Instalație de artă controversată, amplasată în centrul Iașului. Lucrarea realizată din metal şi lemn, luminată de neoane, a stârnit un val de reacții negative din partea ieșenilor mai ales că a fost plătită din bani publici, 70.000 de lei. Criticii de artă spun însă că designerul german care a creat instalaţia este bine cotat şi a expus în multe oraşe europene.

Instalația a fost amplasată pe pietonalul din centrul Iașului cu ocazia Festivalului Internațional al Educației. Mulţi trecători nu au înţeles opera şi sunt indignaţi din cauza preţului plătit de primărie 70.000 de lei.

- Nu știu, niște tăblărie îndoită, o tonetă stricată.

- Nu îmi inspiră absolut nimic, văd covorașul verde care nu stă cum trebuie și... nu pot să nu zic, este o adunătură de fier.

- Nu știu, n-am înțeles, este o operă de artă modernă, mai mult de atât chiar nu știu ce să spun.

- Ce să coste atâta, că până urmă e niște tablă și un schelet. Da! Rămân fără cuvinte la prețul ăsta.

Reprezentanții Primăriei spun că s-au consultat cu membrii Uniunii Artiștilor Plastici atunci când au stabilit ca artistul german Clemens Behr să realizeze lucrarea pentru acest festival.

Instalația, realizată în decursul a șase zile, are 90 de elemente de lemn, aluminiu, rafie și este luminată de 5 neoane.

„Mă miră faptul că se sperie ieșenii atât de repede de o astfel de lucrare de artă contemporană. E adevărat că cei care au ieșit în afară s-au obișnuit cu astfel de lucrări”, afirmă Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.

„Costurile totale a acestei opere de artă și aici mă refer nu doar la opera în sine cât și la costurile deplasării, onorariile artistului, materialele folosite, manopera se ridică undeva la 70.000 de lei”, declară Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iași.

Autorul instalaţiei, artistul german Clemens Behr este specializat în realizarea de lucrări stradale din materiale reciclabile.

„În general, operele sunt foarte complexe și la final prea puțin contează ce formă finală au detaliile, nu este important. Mă așez la lucru într-o manieră relativ liberă și intuitivă”, susține Clemens Behr, designer stradal.

Operele sale, care au influențe dadaiste, au fost expuse în marile orașe din lume.

„Operele din spațiul public au în mod evident o durată de viață scurtă. În aceste condiții am libertatea să le abordez știind că ele nu trebuie să țină o eternitate, ci două-trei săptămâni”, adaugă artistul.

Edilii au anunțat însă că după finalizarea Festivalului Internațional al Educației vor stabili un amplasament unde să fie expusă permanent lucrarea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri