DIGIPEDIA. Ultima bătălie a lui Napoleon

Data actualizării: Data publicării:
vasile muraru napoleon

Digi24 vă propune în această seară, la emisiunea „Digipedia”, un documentar pentru televiziune despre Napoleon, în care rolul protagonistului este jucat de actorul român Vasile Muraru.

Lumea a crezut că totul s-a terminat. Marele Napoleon e zdrobit, condamnat să trăiască în exil. Forțele aliate ale Europei au crezut că au scăpat de el, dar se înșelau. În numai 100 de zile, Napoleon se va elibera din exil. Va mărșălui spre Paris. În fruntea unei armate. Și se va război cu întregul continent, la Waterloo. O ultimă campanie ca să-și recâștige imperiul.

Napoleon și-a îndreptat privirea către o prințesă, fiica împăratului austriac, Marie-Louise, și a declarat: „Acesta e genul de pântece cu care vreau să mă căsătoresc”. Pentru Napoleon, această căsătorie rezolva două probleme evidente. În primul rând, fata era tânără și, probabil, fertilă. În al doilea rând, devena, în sfârșit, legitim în fața capetelor încoronate ale Europei. În aprilie, Napoleon o face pe Marie-Louise împărăteasa lui. În mai puțin de un an, naște. O sută de salve de tun au răsunat în Paris anunțînd nașterea lui Napoleon Francois, moștenitorul dinastiei Bonaparte.

Din Corsica până la coroana Franței, din exilul din Elba până la apocalipsa de la Waterloo, cel mai important joc al lui, întoarcerea ca împărat, a avut o soartă potrivnică. În numai patru luni de la evadarea lui de pe Elba, s-a pus în fruntea unei armate și a provocat la luptă toată Europa. Cele 100 de zile la putere au culminat cu o bătălie grandioasă care avea să devină sinonimă cu eșecul. Marele Napoleon este înfrânt la Waterloo.

Napoleon Bonaparte moare pe a doua insulă-închisoare la vârsta de 51 de ani. Viața lui Napoleon ne arată ce poți face dacă te străduiești suficient de mult. Fascinația nesfârșită a oamenilor pentru viața lui e insuflată de ideea că Napoleon reprezintă imaginea succesului. Dar și de destinul lui tragic. Cuceritor, împărat, prizonier, o viață scrisă cu sânge: Napoleon Bonaparte.

Sâmbătă, de la ora 21:00, la Digi 24 aflați povestea lui Napoleon Bonaparte din filmul documentar „Ultima bătălie a lui Napoleon”.

Urmăriți filmul documentar pe Digi24 HD. Online îl puteţi viziona numai LIVE (nu se arhivează), accesând adresa http://www.digi24.ro/live/digi24, sâmbătă, de la ora 21:00, iar duminică, în reluare, de la ora 2:00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri