Premierul a dat startul campaniei de împădurire

Data actualizării: Data publicării:
Autumn In The UK

Premierul Sorin Grindeanu a dat, ieri, startul campaniei de împădurire, în condițiile în care România se confruntă cu tăieri ilegale de lemn care totalizează milioane de metri cubi.

 

Tăierile ilegale pătează imaginea României la propriu de mulţi ani. Spre exemplu, în perioada 2013-2014 au fost înregistrate peste 45.000 de cazuri de furturi de lemn. Iar plantările care se fac pentru a compensa aceste defrişări seamănă cu o picătură într-un ocean.

„Peste 6600 de puieți vor fi plantați pe acest teren, specia principală fiind stejarul”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

„Acest puiet va ajunge la maturitate la 120 de ani, când va fi vârsta de exploatare”, spun pădurarii.

Oficialii din Guvern spun că problema tăierilor ilegale și a exportului de cherestea şi buşteni pare scăpată de sub control. Cu toate acestea, nu au planuri concrete pentru a stopa acest fenomen.

„Când s-au înăsprit amenzile era un volum de 8 milioane de metri cubi tăiați ilegal”, spune Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor.

„Interesul nostru ca țară, dacă este să vorbim de industria lemnului, nu este doar să fim exportatori de produse brute, în cazul ăsta lemn sau cherestea, ci până la urmă să creștem industria autohtonă de produse finite, mobilă și procesare, pentru că asta înseamnă locuri de muncă și creștere economică”, spune premierul Grindeanu.

România se afla în 2013 pe locul 11 în lume la exportul de cherestea. În ultimii zece ani, exportul de buşteni neprelucraţi a crescut cu 50% şi a ajuns astfel la peste 15 milioane de metri cubi.

„28% din suprafața României este acoperită cu pădure. Nu știm însă pentru cât timp ne vom mai bucura de acest lucru. Anul acesta, spre exemplu, Romsilva își propune să acopere prin împădurire doar 0,1% din suprafața pe care o deține”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Regia de stat Romsilva deţine peste trei milioane de hectare de pădure. Deşi în România sunt 60 de cazuri pe zi de tăieri ilegale de pădure şi furturile sunt de milioane de metri cubi, anul trecut autorităţile au descoperit infracţiuni de doar 200.000 de tone.

Angajaţii ocolului silvic din Slobozia au făcut mari eforturi în pregătirea evenimentului şi i-au aşteptat pe oficialii de la Bucureşti cu mese întinse, lopeţi noi şi o chiuvetă instalată în mijlocul pădurii. Au fost acolo şi copii care i-a urat bun-venit premierului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri