Afaceri Start-up Nation, vândute „la cheie” pe OLX

Data publicării:
calculator munca birou

Sătui de birocraţie şi de lupta surdă cu legislaţia rigidă şi prea des schimbătoare, sute tineri înscrişi în programul Start-up Nation şi-au scos afacerile la vânzare pe internet. Site-urile de mică publicitate sunt pline de anunţurile celor care nu mai au răbdare să aştepte să-şi vadă visul împlinit şi-i lasă pe alţii, vânzând planurile propriilor afaceri.

Andrei Bîcă închiriază apartamente în regim hotelier. Are 24, în tot Bucureştiul. Ca să poată asigura servicii complete clienţilor, avea nevoie de un furnizor permanent de mâncare, în regim de catering. Nemulţumit de oferta pieţei, s-a gândit să-şi extindă afacerea şi pe acest segment.

M-am gândit ca să-mi fac propria linie de mâncare, cu ambalare, să mă ocup eu personal de livrarea mâncării, în funcţie de preferinţa clienţilor”, spune Andrei Bîcă, beneficiar Start-up Nation.

Şi-a înscris planul de afaceri în programul Start-up Nation şi a fost acceptat în septembrie. Ultimele modificări legislative... i-au tăiat, însă, elanul.

Am scos ideea la vânzare. De situaţia existentă. În ţară, momentan: nesiguranţa din domeniul economic. Vreau să vând să-mi acopăr o parte din cheltuieli. Cu consultanţa proiectului a fost în jur de 8 mii de lei. După aceea ideea, munca mea. Şi nu vreau să mă risc de a mă băga într-un domeniu de lucru cu statul”, spune Andrei Bîcă, beneficiar Start-up Nation

Alexandru Dumitrescu i-a croit fiului său Cezar, aflat în ultimul an de facultate, un plan de afacere în domeniul producţiei IT. Proiectul a obţinut 100 de puncte în programul Start-up Nation şi o finanţare de... 186.000 de lei. Ceaţa legislativă şi rigiditatea funcţionarilor statului i-au determinat, însă, să-şi scoată proiectul la vânzare.

„Sunt dezamăgit pentru că aveam aşteptări. Lucrurile păreau foarte clare la început. Din păcate, cum am înaintat în proiect au apărut diferite probleme”, spune Cezar Dumitrescu - beneficiar Stat-up Nation

O parte din ce era mai important, şi anume, două telefoane care le prevăzusem şi site-ul societăţii ne-au fost respinse din motive cu totul nejustificate. Faptul că ni le-au tăiat, spunându-ne, vă redau citatul domnului director de la agenţie " nu dau încălţări cizmarului ", mi se pare pueril”, spune Alexandru Dumitrescu, antreprenor.

M-au determinat să încerc totuşi să vând afacerea, pentru a o începe pe plan propriu, dacă reuşesc s-o vând. Cu mai puţini bani, dar mai simplu, ca să zic aşa”, spune Cezar Dumitrescu, beneficiar Stat-up Nation.

În situaţia acestor întreprinzători sunt sute de români care, în loc să se întâlnească pe piaţă, să facă afaceri şi să concureze unii cu ceilalţi... aşteaptă clienţi dispuşi să le cumpere afacerile la cheie. Iniţiatorul programului susţine însă că toate aceste vânzări şi schimburi de antreprenori nu afectează deloc succesul Start-up Nation.

Cine achiziţionează un proiect, trebuie să înţeleagă foarte bine că preia şi partea de responsabilităţi. Cel care preia proiectul are obligaţia să-l ducă la capăt şi să-l implementeze”, spune Ilan Laufer, fost ministru pentru IMM.

Oficial programul Start-up Nation se mişcă greu. Până acum au fost acceptaţi 8.400 de români, dar au primit finanţare doar... 300. Pentru fiecare proiect, statul garantează un sprijin financiar nerambursabil de... maxim 44.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri