Ce cred ciobanii despre pesta care le amenință animalele: Este minciună! Pe timpul lui Ceauşescu de ce n-a fost aşa?

Data publicării:
cioban

Se răspândește acum și teama unei alte peste, a oilor și caprelor, confirmată deja la vecinii bulgari. Ciobanii încă nu sunt pregătiți pentru o astfel de veste. Unii au început să vândă ce au, alţii nu concep traiul fără animale. Toţi sunt însă convinşi că anunţarea pestei la oi şi capre este doar o invenţie comercială menită să ducă românii la sapă de lemn.

La câteva prăjini distanţă de graniţa Bucureştiului, îl găsim pe ciobanul Nae. De la 14 ani, septembrie îl prinde tot pe mirişti, cu oile lui. Are câteva sute. Carabaşe. De lapte, cu capul negru. Din aceeaşi rasă au şi bulgarii din Elhovo, Malko Târnovo şi restul localităţilor unde a lovit deja molima-n oi şi capre.

-Eu cred că este minciună! Pe timpul lui Ceauşescu de ce n-a fost aşa? De la 14 ani, eu stau după ele... Dar eu n-am pomenit boli din astea. Fel şi fel de prostii... Astea-s numai minciuni. Hoţi. Acum a intrat virusul şi-n oi?! Doamne... Nu e bine... Păi de unde? Păi dacă mănâncă iarbă, săracele, de unde este, domnule? Dacă piere, de unde mai luaţi şi dumneavoastră un miel, o brânză, o cutare...?

Pe miriştea uscată de vântul tomnatic, viaţa ciobanului se rezumă la muncă şi animale. Nu concepe traiul altfel. Şi tocmai de aceea, refuză din start ipoteza că statul, prin autorităţile sanitar-veterinare i-ar putea lăsa, într-o zi, fără ele.

-Domnule, treaba lor. Vin... Ori mă omoară, ori mai bine trebuie să mă împuşte. Păi cum să văd eu că vin să tragă cu pistolul în ele? Nu se poate aşa ceva!

Filosofia fermierilor e aceeaşi şi-n stânele din Vidra. La douăzeci de minute distanţă de Bucureşti, ciobanii se simt neprotejaţi şi minţiţi.

-Ce facem dacă rămânem fără animale? Că doar s-a pomenit până acum aşa ceva? E o nebunie! Totală. Nu e de crezut treaba asta. Aşa ceva nu s-a pomenit de când... Cine? A murit cineva de pestă? Eu zic că nu e niciun virus. Ce facem? Şi noi şi alţii, ce facem de mâncare, de d-astea? Vine să luăm mâncare străină? E o chestie ca să le vândă pe ale lor, să le termine pe astea ale noastre! Luăm carne de la ei? Păi mai bine mănânc oaia mea, porcul meu!

-Nu-i bine deloc! Că tot ce fac ei e să facă rău la România asta!

-Cine ar avea interesul?

-Păi... străinătatea! Străinii! Ai noştri nu! Poate şi ai noştri...

Pe câmp, informaţiile despre pesta oilor sunt rare şi au mai mereu iz de zvon. Prin stâne ajung doar primarii, care îndeamnă la calm.

Marian Tudor, primar Vidra, jud. Ilfov: Mesajul meu este să nu intre în panică. Nu s-a întâmplat nimic. Dacă, Doamne fereşte, se va întâmpla ceva, îi voi anunţa pe toţi. Dar deocamdată nu este niciun fel de problemă.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă. Nu afectează omul, dar într-un focar, cel puţin 70 la sută din animale mor. Boala a apărut deja la vecinii bulgari, în regiunile Burgas şi Yambol. Din această cauză, autorităţile sanitar-veterinare au interzis importul oilor şi caprelor din Bulgaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri