Cele mai scumpe alimente din lume

Data publicării:
Sales Of Red Meat Rise As The Atkins Diet Sweeps Britain
LONDON - AUGUST 4: A customer looks at the display of a buthchers shop August 4, 2003 in London. Sales of red meat in Britain are at their highest levels ever as the high-protein, high-fat Atkins diet craze sweeps the country. Britain's red meat sales slumped in the 1990's when the BSE scare hit the retail meat trade hard. (Photo by Ian Waldie/Getty Images)

În timp ce noi dăm câțiva lei pe un pepene roșu în sezon, pepenele negru este unul dintre cele mai scumpe alimente din lume: aproape 5.500 de euro costa unul singur. Printre cele mai scumpe ingrediente de pe mapamond se numără și „aurul roșu”, adică șofranul, care crește inclusiv pe câmpurile din Gorj.

Șofranul este cel mai scump condiment din lume. Pentru a fi produs este nevoie de cantități uriașe de flori. Fiecare floare are doar trei stamine, de aceea, pentru a produce un singur kilogram, este nevoie de aproximativ 250.000 de flori. Nu-i de mirare că șofranul se mai numește „aurul roșu”, pentru că un singur kilogram poate ajunge lejer la 18.000 de euro.

Ceva mai ieftine sunt trufele albe. Un kilogram se vinde cu „doar” 14.000 de euro. Cea mai mare trufă care s-a vândut vreodată cântărea însă trei kilograme și a costat 330.000 de dolari. Aceste ciuperci se adaugă în mâncăruri pentru o aromă specială.

La prețuri exorbitante se vinde și pepenele negru. În anul 2008 vânzarea unui singur fruct a atins suma record de 5.431 de euro. Acest soi crește într-un singur loc de pe planetă: insula Hokkaido din nordul Japoniei. Gustul său este extraordinar, spun specialiștii.

Tot din Japonia vine și o altă delicatesă: vita Kobe. Un kilogram se vinde cu 1.000 de euro. Înainte de a ajunge în farfuriile celor mai bogați oameni din lume, animalele duc o viață regească. Au parte de mai multe ședințe de masaj pe zi, ascultă muzică și beau mai mulți litri de bere sau de sake pe zi.

Puffer Fish este una dintre cele mai delicioase vietăți subacvatice, dar și foarte veninoase. Pentru a putea găti acest pește, bucătarii trebuie să urmeze niște cursuri speciale care durează trei ani. La sfârșit primesc un certificat pe baza căruia pot prepara delicatesa, dar nu oricine reușește: doar 35% dintre bucătari trec testul. În cazul în care este preparat în mod greșit, consumul lui poate duce la deces. O porție costă aproximativ 200 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri