Statul ar putea strânge legumele de la porţile fermelor

Data publicării:
legume

Statul ar putea prelua, direct de la poarta fermelor, produsele agricole. Marfa va ajunge apoi din depozitele construite de stat la export sau pe rafturile marilor magazine, potrivit iniţiativei autorităţilor. Fermierii vor da, astfel, producția direct statului, nu intermediarilor care o cumpără uneori la prețuri derizorii, spun agricultorii. Nimeni n-a avansat însă o sumă pe care statul ar trebui s-o pună la bătaie pentru construirea depozitelor, pentru investiţia în maşini echipate special şi pentru angajaţi.

Gheorghe Răducanu este legumicultor de 20 de ani. Îşi vinde o parte din producţia de roşii şi ardei într-o piaţă din Capitală, dar şi direct, în faţa curţii intermediarilor. Însă, din gospodărie, până la consumator, preţul creşte.

Gheorghe Răducanu, agricultor: „Vede că nu avem încotro, că avem treabă şi acasă şi începe să scârţaie, nu vezi că nu merge, uite ţi-o las cu doi lei, la piaţă merge cu 2 , 3 lei, nu merge domnule, şi sunt din aştia care ştiu să vorbească, daca am treabă acasa o las la un leu jumătate...”

El este unul dintre fermierii de la care statul ar putea cumpăra produse agricole. Autorităţile vor să înfiinţeze în următoarele luni o casă de comerţ - o companie de stat care va prelua legumele, fructele şi carnea vândută de fermieri, le va depozita şi apoi le va vinde la export sau în lanţurile de magazine. Cu o condiţie, spune fermierul. Preţul primit să fie rezonabil, deşi.

Gheorghe Răducanu, agricultor: „Negociem dar dacă ajungem... statul ştiu că ţi-l ia la fel ca privaţii. Asta e problema, nici aşa să ne rupem oasele şi să o dăm degeaba. Mai băgăm şi noi în ele, curent, stropeala, că nu se facem, nu mai e ca pe vremuri acum 50 de ani.”

Iniţiativa statului vine după ce aplicarea legii 51% produse româneşti în magazine a fost amânată. Comisia Europeană a deschis procedură de infrigement, pentru că legea ar discrimina marfa din import. Noul proiect este unul discutabil, spun analiştii economici.

George Vulcănescu, analist economic: „Statul cum va rezolva problema evaziunii fiscale? Îi va da ciobanul factură statului? O asemenea instituţie are nevoie de nişte pârghii pentru a funcţiona. La capătul firului este ideea de a avea un actor comercial în piaţă care să verse venituri la bugetul statului.”

Alţi fermieri nici măcar nu au aşteptat vreun ajutor, în condiţiile în care, spun ei, statul nu mai are depozite de fructe şi legume. Cristian Dumitrescu cultivă roşii în comuna Vidra, aflată la câţiva kilometri de Bucureşti. În anii trecuţi a vândut în pierdere samsarilor din pieţe, dar acum are contract cu un lanţ de supermarketuri. Diferenţa...

Cristian Dumitrescu, fermier: „Avem un preţ stabilit la începutul fiecărui an, pe fiecare lună, sau e în funcţie de preţurile din pieţele libere, am siguranţa desfacerii, am cules, am ambalat, dau telefon şi o duc la recepţie.”

În perioada verii, peste trei sferturi din produsele din magazine sunt româneşti. Iarna, în schimb, importurile ajung şi la 80%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri