Analist: Economia creşte pe datorie şi deficite bugetare

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
FOTO: Agerpres

Economia României și-a turat motoarele și a crescut cu 5% în primele trei luni ale anului, potrivit INS. Este un rezultat care a luat prin surprindere analiştii din piaţă. De pildă, specialiştii chestionați de Bloomberg estimau o creștere economică de 4,1% în primul trimestru din 2019, în timp ce un chestionar Reuters arăta estimări mai rezervate, de 3,9% pentru avansul din aceeași perioadă.

Pe ce s-a bazat această creştere economică? Nu ştim, în detaliu. Datele INS nu spun deocamdată cu exactitate cu cât a contribuit la Produsul Intern Brut fiecare ramură a economiei. Avem, însă, o revenire a consumului în prima parte a anului, impulsionată de creșterea salariilor.

Vorbim, aşadar, despre un prim semnal legat de starea economiei anul acesta, în condiţiile în care bugetul se bazează pe o creştere de 5,5%, considerată prea optimistă de majoritatea analiștilor.

Viorica Dăncilă, premierul României: Avem creştere economică cu 4% mai mult decât media europeană, cred că acest lucru este important şi acest lucru dă încredere investitorilor să vină În România. Cred că această abordare în care întotdeauna spunem că Guvernarea merge într-o direcţie greşită, cu toate că cifrele demonstrează altceva, nu face bine României, pentru că noi avem nevoie de predictibilitate, stabilitate şi avem nevoie de încrederea investitorilor să vină să investească în România.

Cristian Păun, profesor de economie: Am crescut economic în această parte a anului de început prin aceste salarii care au crescut foarte mult şi care s-au dus către consum şi care se regăsesc şi în cheltuielile guvernamentale. PIB-ul ca formulă este foarte simplu, include în el consumul, cheltuielile guvernamentale, investiţiile şi diferenţa dintre importuri şi exporturi. Ei bine, în România cresc acele cheltuieli guvernamentale şi nu neapărat pe investiţii, creşte consumul şi atunci, sigur, creşte economia, dar creşte pe datorie şi deficite bugetare pentru că noi cheltuim peste ceea ce obţinem ca venituri din economie.

Florian Libocor, economist-şef al unei bănci comerciale: Este o creştere peste aşteptările pieţei şi peste aşteptările mele, implicit, şi dat fiind faptul că încă nu avem tabloul complet al structurii acestui 5%, putem să facem doar nişte deducţii logice şi considerând aceste date care ne spun că aportul la acest 5% al construcţiilor şi industriei poate să fie undeva de 0,5%, deducem că mai rămân 4,5% de explicat. Din cei 4,5% de explicat, în principiu, agricultura nu poate să aducă mai mult de 1%, deci ar mai rămâne vreo 3,5% care să-i aducă serviciile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri