ANALIZĂ Business Club. Vreţi să faceţi plinul pentru drumurile de Paşte? Ar trebui să vă grăbiţi

Data publicării:
benzina carburant
FOTO: Gulliver/ Getty Images

La Londra a urcat la 47 de dolari, iar la New York s a dus peste un prag important, cel de la 45. Acestea au fost maximele zilei. După-amiază au mai revenit puţin. Brentul chiar a intrat sub 46 de dolari. Revenirea a venit după ce au apărut datele despre rezervele Agenţiei Americane pentru Energie. Şi evident, având în vedere scăderea, acestea au fost date bune.

Însă noi, ca nişte consumatori respectabili ar trebui totuşi să ne facem câteva griji pentru că acea creştere de la început a avut cauze de fapt în cotaţiile de produse rafinate. Cele de la benzină au crescut mai mult după ce au fost raportate scăderi de stocuri şi în urma închiderii unor rafinării, din diverse motive.

Şi chiar dacă vorbim de rafinării din America, trăim totuşi într-o economie globală şi chiar dacă la noi treaba merge, preţurile la pompă sunt făcute în funcţie de cotaţiile de pe pieţe. Petrom foloseşte, de pildă, Platts pentru a stabili ce afişează. Iar Petrom cam dă direcţia pieţei.

În aceste condiţii, se poate să avem scumpiri mai rapide şi mai mari.

Oricum, după cum se vede şi din grafice, avem deja clar conturat scenariul în care barilul de 30 de dolari e amintire, iar acum pare mai realist mai degrabă 50. De altfel, e şi un preţ la care producătorii ar fi mulţumiţi. Chiar numele grele ale industiriei susţin că la 50 de dolari pe baril ar putea să susţină investiţiile. Cu alte cuvinte, ar fi un preţ corect pentru toată lumea şi pentru consumatori. Problema e că atunci când 50 e realitate începe să sune frumos 60...că are marje mai mari...şi tot aşa. Însă din toată povestea cu scăderile din ultimii aproape 2 ani, vedem că epoca petrolului scump, de peste 100 de dolari, nu se va întoarce prea repede. Dacă se va întoarce vreodată.

Cotaţiile de azi ale petrolului pot afecta performanţa de mâine a OMV Petrom

Cea mai mare companie de profil din România a anunţat că taie 7% din bugetul de investiţii. Practic, va băga în explorare şi dezvoltarea unor noi zăcăminte cu aproape 300 de milioane de lei mai puţin decât anul trecut. Se poate lăsa cu şanse pierdute pe viitor, dar alternativă nu prea există. Petrom a înregistrat anul trecut primele pierderi de când a fost privatizată, iar acţionarii au acceptat că nu vor primi niciun ban drept dividende.

În condiţiile în care petrolul e cu 75% mai ieftin decât era în vara lui 2014, Petrom putea fi totuşi mult mai lovit de atât. Modelul său de afaceri, care începe de la zăcământ şi se termină la pompă, îi oferă o oareşce protecţie financiară. Se ocupă şi de rafinare, iar rafinarea e cu atât mai profitabilă cu cât petrolul e mai ieftin, astfel că o parte din lovitură e amortizată.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri