Avantajele cheltuielilor militare ale României

Data publicării:
muncitori santier naval

Guvernul negociază cu germanii de la Rheinmetall construirea unui transportor blindat în România. Potrivit executivului, ar urma să fie înfiinţată o societate mixtă româno-germană, care mai apoi ar urma să vândă blindate Ministerului Apărării.

Guvernul nu a anunţat ce model de transportor blindat ar putea să producă Rheinmetall. Compania germană are în ofertă o listă lungă de vehicule militare, cel mai puternic fiind tancul Leopard.

Achiziţia de transportoare deja se numără printre priorităţile armatei. Şi, dacă aceste vehicule ar fi produse într-o fabrică din România cu tehnologie germană, o parte din banii cheltuiţi pentru cumpărarea lor ar rămâne în ţară şi ar ajuta la dezvoltarea industriei militare naţionale.

Este practic un contract de offset, aşa cum propun şi americanii de la Bell, care sunt dispuşi să colaboreze cu IAR Ghimbav, dacă armata va decide să cumpere elicoptere de atac Viper.

Însă contractul care este cel mai aproape de-a fi semnat este cel de 800 de milioane de euro prin care statul va cumpăra patru nave militare de la şantierul naval din Galaţi, controlat de olandezii de la Damen.

Pe lângă faptul că generează locuri de muncă, producţia în ţară a armamentului cumpărat de Ministerul Apărării are şi avantaje strategice. Atunci când decizi să aduci arme din alte colţuri ale lumii, există mereu riscul să nu mai ajungă.

Pe de altă parte, industria militară de stat a rămas mult în urmă din punct de vedere tehnologic, iar România nu îşi permite să aştepte până când sunt dezvoltate arme noi. De aceea, investiţiile străine în sectorul apărării sunt necesare pentru moment.

România ar fi putut să aibă parte de contracte de offset şi pentru avioanele multirol şi fregatele pe care le-a cumpărat. A ratat acele oportunităţi. Măcar la contractele semnate de acum încolo poate încearca asamblarea în țară a armamentului cumpărat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri